Профільний комітет ВР підтримав рішення про призупинення участі української делегації в роботі ПАРЄ / фото Council of Europe/ Candice Imbert

Комітет Верховної Ради України у закордонних справах підтримав рішення про призупинення участі постійної української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи в роботі Асамблеї до виконання російською делегацією низки умов щодо заручників та щодо припинення переслідування кримських татар.

Як передає кореспондент УНІАН, також комітет підтримав пропозицію про те, що припинення участі має діяти до рішення Венеціанської комісії, яке стосуватиметься повноважень російської делегації.

Також комітет рекомендує наступному складу ВР відновити роботу делегації після виконання Росією головних пунктів резолюцій ПАРЄ. Йдеться про те, що мають бути виконані ключові положення семи резолюцій ПАРЄ, які стосуються безпосередньо російської збройної агресії проти України.

Відео дня

Читайте такожЗМІ: повернення російської делегації до ПАРЄ увійшло в пакет зі звільненням українських моряків

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

У зв’язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію "Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень та голосування". Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти були 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, який в ПАРЄ діяв до цього, скасовано.

26 червня у Парламентській асамблеї Ради Європи підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації Російської Федерації без запровадження жодних санкцій. “За” відповідну резолюцію проголосували 116 парламентарів, “проти” - 62, 15 “утрималися”.

Делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України у Парламентській асамблеї Ради Європи вирішили достроково покинути літню сесію через повернення делегації Російської Федерації до асамблеї.

Окремо 26 червня Регламентний комітет ПАРЄ надіслав до Венеціанської комісії на вивчення питання: чи є депутатами ті, хто обрані в російський парламент за допомогою голосів жителів Криму.