Супрун пояснила все про целюліт / фото pixabay.com

Більшість косметичних засобів у боротьбі з целюлітом малоефективні, а процедури слід робити постійно. Та целюліт — це не хвороба і не вада, а досить звичне для чоловіків та жінок фізіологічне явище. 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила в.о. глави МОЗ Уляна Супрун. За її словами, целюлітом зараз називають видимі прояви жирової тканини, коли шкіра з вигляду нагадує цедру апельсину. Він з’являється, бо каркас сполучної тканини в шкірі занадто слабкий, а об’єм жирової тканини завеликий.

У чоловіків сполучна тканина в шкірі нагадує сітку, а в жінок смужки. Сітка краще витримує тиск жирової тканини. Також з віком у шкірі утворюється менше колагену — молекул, що забезпечують пружність та еластичність шкіри. Тож смужки починають тримати жирову тканину ще гірше. 

Відео дня

"У межах нашого тіла жирові клітини по-різному запасають та віддають жир. На стегнах і ногах переважають альфа-адреналові рецептори. Коли на них діє адреналін, вони відкладають жир. Натомість, на обличчі чи в жирові тканині молочних залоз переважають бета-рецептори. Саме там більшість жінок втрачає жир передусім. Отже, стегна і сідниці, можна сказати, приречені на ріст", - розповіла виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я.

Ще однією причиною целюліту є локальна ішемія жирової тканини, тобто брак крово- та лімфопостачання. У міру прогресу целюліту змінюється стан сполучної тканини довкола жирових клітин — так часточки стають більш помітними чи відчутними на дотик. А в судинах змінюється провідність і виникає хронічне запалення. 

"Тож з одного боку целюліт — це цілком фізіологічно. З іншого боку, якщо він супроводжує надлишкову вагу, і є наслідком малорухливого способу життя, нездорового раціону чи хибно підібраного одягу, то слід вжити заходів. Не заради “краси”, а заради здоров’я", - зазначила Супрун.

Читайте такожФруктово-ягідні смузі допоможуть побороти целюліт

Коли ми їмо багато вуглеводів, особливо солодощів, і споживаємо алкоголь виникає так звана гіперінсулінемія — стан, коли рівень гормону інсуліну часто підвищується. Згодом це може призвести до діабету 2-го типу. Він також посилює і прояви целюліту.

Брак фізичних навантажень проявляється і як набір ваги, і як вторинна ішемія жирової тканини. Підшкірному жиру бракує кровопостачання, і целюліт посилюється. 

"Високі дози естрогенів, що виділяються у жінок під час вагітності, приміром, та тих, що надходять ззовні у вигляді гормональної терапії чи контрацептивів — також підсилюють прояви целюліту", - додала в.о. глави МОЗ.

Що ж робити, аби зменшити прояви целюліту?

Є процедури, що вважаються ефективними, хоча їхній ефект тимчасовий. Це лімфодренаж та масаж, постановка банок (це посилює циркуляцію лімфи та крові), хірургічне втручання в структуру сполучної тканини, лазерна корекція структури жирової тканини. 

А це можна робити щодня самостійно:

▪ Не носіть білизну, що стягує та “корегує” фігуру, тісні колготки, легінси та штани. Що більше і триваліше стиснення, то гірша циркуляція лімфи та крові, менше постачання кисню в жирову тканину і шкіру, та менше утворення колагену.

▪ Робіть силові вправи. Глибокі присідання з вагою та відтисканнями ногами лежачи допоможуть сформувати м'язовий рельєф, що підтримуватиме жирову тканину.

▪ Більше рухайтеся і намагайтеся не сидіти чи стояти тривалий час. Сидіння і стояння пов’язані не лише з целюлітом, а й з більш небезпечними станами, як-от варикозне розширення вен та ожиріння. 

▪ Покиньте куріння. Воно також створює внесок в ішемію, тобто брак кровопостачання кінцівок та жирової тканини. 

▪ Стежте за раціоном та підтримуйте здорову вагу. Так, навіть при нормальному індексі маси тіла (меншому за 25) целюліт цілком можливий. Але ймовірно, його прояви будуть значно менш помітні. 

▪ Усуньте з раціону джерела ксеноестрогенів. Це сполуки, що надходять з їжі чи пластику, та імітують дію наших власних гормонів. Ксеноестрогени є в молоці корів, яких доїли під час вагітності, в деяких консервантах, які запобігають прогорканню жирів в печиві та інших готових продуктах, червоних морепродуктах (які мають яскраве червоне забарвлення, бо їх обробили, щоб не втрачався колір) та сої.

▪ Обирайте креми з ретиноїдами — і для сідниць, і для обличчя. Саме ретиноїди сприяють утворенню колагену і підтримці підшкірної сполучної тканини в адекватному стані. Іншим компонентом, що може надходити до шкіри ззовні і діяти, є вітамін С. Це кофактор синтезу колагену і захисник від вільнорадикальних процесів, що відбуваються в тканині, якій бракує кисню (чи є надлишок). Вітаміну С багато в ягодах — робіть з них маски.

▪ Використовуйте кавову гущу для догляду за шкірою. В ній міститься кофеїн — одна з речовин, що входить до складу протицелюлітних кремів. Кавовий пілінг добре стимулює кровообіг в шкірі, а це також потрібно для зменшення проявів целюліту.

"І наостанок. Не переймайтеся через целюліт, бо це не хвороба. Перейматися взагалі шкідливо, бо це підвищує рівень кортизолу, порушує сон і тим самим послаблює імунітет та сприяє набору ваги. Але це не означає, що будь-яка вага є здоровою і себе слід беззастережно приймати, які є. Любов до себе означає піклування", - підсумувала Супрун.