В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, чому картопля корисна, а також як її збирати і готувати.
Відповідний пост вона опублікувала в Facebook.
За словами Супрун, картопля корисна тим, що в 100 г вареної або печеної картоплі містять лише 94 ккал. Це менше, ніж рис або спагетті. Однак приготування картоплі з використанням масла, вершків, сметани, сиру, жирного м'яса, шинки збільшує її калорійність в рази.
Читайте такожДієта номер 5: меню та рецепти на кожен день
У картоплі високий глікемічний індекс. Це означає, що рівень глюкози крові буде рости досить швидко після поїдання картоплі.
Картоплю варто намагатися їсти разом з овочами. Глікемічне навантаження не зміниться, але уповільнити зростання рівня глюкози можна завдяки овочевого салату і фруктів на десерт замість солодощів.
«Ідеальне блюдо з картоплі має бути нежирним, холодним, приготованим в шкірці і доповненим овочами. Жах, скажете ви. Але саме так ви утримайтеся від переїдання і зайвих жирів, не з'їсте утворені з масла, альдегіди, збережіть під шкіркою вітаміни і мінерали і переведете крохмаль у потрібну, резистентної, форму», - зазначила Супрун.
Картопля краще запікати або варити в шкірці, готувати на пару або в мікрохвильовій печі. Так вітамін С і калій не втрачається. Мікрохвильова піч зберігає вдвічі більше вітаміну С, ніж каструля з окропом. Ще відварну картоплю можна порізати, швидко обсмажити зі спеціями і часником і є.
«Деруни або смажену картоплю дуже смачні (і непотрібні), щоб їх часто їсти. Проблема в соняшниковій олії, на якому смажать, і його кількості в кінцевому блюді. У ньому багато омега-6 жирних кислот. Їх надлишок сприяє формуванню прозапального фону. При сильному нагріванні соняшникова олія (всі масла) утворює альдегіди», - підкреслює Супрун.
Кращими оліями для смаження вважають оливкову і рапсову.
Картоплю фрі і чіпси їсти не треба. Фритюр роблять на суміші масел і нагрівають їх при високій температурі по кілька разів. Це призводить до утворення трансжирів, а вони сприяють запальним процесам і атеросклерозу.