У НСЗУ повідомили, які послуги будуть безоплатні за програмою медичних гарантій у 2020 році / фото УНІАН

У Національній службі охорони здоров’я України поінформували, які послуги будуть безоплатні за програмою медичних гарантій у 2020 році.

Як повідомили у прес-службі НСЗУ, закладам охорони здоров’я за програмою медичних гарантій у 2020 році Служба планує сплачувати 8500 грн за пологи, 19 500 грн за лікування одного інсульту, а 15 800 грн - інфаркту.

«Ці послуги будуть повністю безоплатними для українців, адже вони вже заплатили за медичну допомогу зі своїх податків», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожЛікарі Національного інституту раку вимагали хабарі від онкохворих за безкоштовні ліки

У Службі зауважили, що програма медичних гарантій (або гарантований пакет медичних послуг) прийде на заміну псевдобезкоштовній медицині вже у 2020 році. До програми медичних гарантій увійдуть послуги первинної, амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної медичної допомоги та реабілітації. Чіткий перелік безоплатних для українців медичних послуг буде відомо після затвердження державного бюджету на 2020 рік.

Головним фокусом програми, як зазначається, будуть медичні послуги, пов’язані з лікуванням гострого мозкового інсульту, гострого інфаркту міокарда, допомога в пологах і неонатальна допомога, ендоскопічні обстеження, спрямовані на ранню діагностику онкологічних захворювань. Саме за ці послуги НСЗУ буде сплачувати медичним закладам за пріоритетним тарифом, який дозволить пацієнтам отримувати ці послуги безоплатно та відповідної якості.

Раніше Міністерство охорони здоров'я України (МОЗ) додало ще 14 препаратів до реєстру лікарських засобів, що підлягають реімбурсації (відшкодування - УНІАН) за урядовою програмою "Доступні ліки".