REUTERS

В Україні буде прийнято рішення про легалізацію медичного канабісу.

Про це під час брифінгу заявив голова комітету з питань охорони здоров'я, народний депутат від партії "Слуга народу" Михайло Радуцький, передає ТСН.

"Використання канабісу вже легалізоване у тій чи іншій формі у понад 50 країнах світу, а його медичне застосування стає мейнстрімом у світовій системі охорони здоров’я. Ми розуміємо необхідність ліків із канабісу для потреб українських пацієнтів, тож прискіпливо вивчимо шляхи досконалого законодавчого врегулювання конопель для науки та медицини", - сказав він.

Відео дня

На думку Радуцького, медичний канабіс повинен стати доступним в країні.

"Але ми не хочемо поспішати з цим питанням... Не обіцяємо це зробити в турборежимі - ми будемо дуже ретельно вивчати, щоб, не дай боже, не зробити помилок. Не чекайте від нас швидкого вирішення, але рішення буде, і ця ініціатива точно не є поганою для країни", – додав нардеп.

Читайте такожЗеленський вважає не на часі легалізацію медичного канабісу в Україні

Своєю чергою голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія також підтримав ініціативу про законодавче врегулювання медичного каннабісу.

"Дуже багато людей в суспільстві плутають рекреаційне вживання коноплі з використанням канабісу для медичних цілей. Медичне застосування – це коли йдеться про використання канабіноїдів у вигляді олії, пігулок та інших фармацевтичних форм з дуже високим рівнем контролю держави. Це дуже позитивна ініціатива, на яку чекають пацієнти з високим рівнем болю — це стосується як пацієнтів з онкологією, дітей з епілепсією, так й ветеранів з ПТСР, яких, за оцінками фахівців, майже 80%", - розповів він.

Як повідомляв УНІАН, виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я в уряді Володимира Гройсмана Уляна Супрун підтримувала легалізацію медичного канабісу в Україні для лікування ряду хвороб.

Навесні на сайті Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин електронна петиція «Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини – захистити конституційні права громадян» зібрала необхідну кількість підписів громадян. Комітет підтримав петицію.

20 травня у парламенті було зареєстровано проект закону № 10313 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення фундаментального права особи на життя», який врегульовує використання канабісу для потреб медицини та науки.

4 вересня міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька не виключила, що з'явиться новий законопроект про легалізацію медичного канабісу.