Нардепи мають ухвалити законопроект з оптимізації служби крові №2429 / фото УНІАН

Для нормального функціонування галузі донорства в цілому та забезпечення українських пацієнтів необхідними препаратами плазми народні депутати ВРУ мають ухвалити законопроект №2429 «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліквідації штучних бюрократичних бар'єрів та корупціогенних чинників у сфері охорони здоров'я». Таку думку в коментарі журналістам висловив президент Асоціації служби крові України, головний лікар Житомирського обласного центру крові Анатолій Чугрієв. 

«Я вважаю, що це необхідно на даному етапі – прийняття такого закону», - заявив експерт. 

На його думку, законопроект сприятиме залученню інвестицій для фракціонування крові саме в Україні. Анатолій Чугрієв розповів, що робоча група на чолі з Михайлом Радуцьким, нинішнім головою Комітету ВРУ з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування працює над цим проектом закону вже тривалий час. 

Відео дня

«Було дуже багато напрацьовано. Голова комітету підняв питання на високий рівень задля своєчасного усування бар’єрів у галузі заготівлі плазми», - зазначив президент Асоціації служби крові України. 

Експерт пояснив, що ухвалення цього закону сприятиме забороні вивезення стратегічного для України ресурсу – крові, адже документ безпосередньо забороняє це робити. 

«Рівень заготовлення плазми для фракціонування у нас десь 1,2 літра на тисячу населення, а в Європі – в середньому 9 літрів, в США – 35 літрів. Відповідно, ми не можемо отримати лікарські засоби з донорської плазми, яка заготовлена в Україні. Це завжди підкреслює Всесвітня організація охорони здоров’я, і на цьому наполягає ЄС. Що лікарські засоби і компоненти крові, які заготовлені в цій країні, створюють систему самозабезпечення країни власними продуктами крові. Тут вже і генетика, і безпека по інфекціях. Тому що інфекції у різних країнах можуть бути різні», - зазначив Анатолій Чугрієв. 

Втім, за його словами, Україна потребує не лише якісних компонентів, але й якісних препаратів для своїх потреб. Так, експерт переконаний, що законопроект №2429 сприятиме покращенню якості лікування українських пацієнтів, оскільки допоможе вирішити декілька болючих для сфери питань. Зокрема, він сприяє введенню обов’язкового генного  тестування, яке унеможливить інфікування пацієнтів при переливанні крові та плазми. 

«Треба тестувати кров двома методами, а ми тестуємо одним. Здається, місто Суми, Запоріжжя, Біла Церква, зараз ставиться у Львові – у них є другий вид тестування, генне, тестування на ДНК і РНК вірусів. Це обов’язковий метод тестування в інших країнах», - зазначив Анатолій Чугрієв. 

Він підкреслив, що все обладнання, що є в державних і комунальних закладах охорони здоров’я в Україні, використовується вже протягом 15-30 років, і потребує негайної заміни, адже є вкрай застарілим.   На його думку, виходом із цієї ситуації може стати державно-приватне партнерство. 

«Потрібно залучати кошти приватних осіб, підприємств, які будуть зацікавлені. Але будь-який бізнесмен зацікавлений повернути вкладені гроші – як мінімум, а як максимум – отримати прибуток. Тому відповідно на паритетних умовах потрібно дозволити хоча б заготовлення плазми для фракціонування, з якої виготовляється препарати крові – лікарські засоби, приватним суб’єктам підприємницької діяльності», - сказав Анатолій Чугрієв.  

Нагадаємо, законопроект №2429 «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліквідації штучних бюрократичних бар'єрів та корупціогенних чинників у сфері охорони здоров'я» був прийнятий Верховною Радою за основу у першому читанні у грудні 2019-го. Його ініціатором виступив голова Комітету ВРУ з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.