Ілюстрація / REUTERS

Українці, яких евакуювали з Китаю і помістили в санаторій в Нових Санжарах, здорові, проте якщо в країні зафіксують спалах коронавірусу, то із забезпеченням лікарень можуть виникнути проблеми.

Читайте такожУ МОЗ пояснили, чого "боїться" коронавірус

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська.

Відео дня

За її словами, прибулі з Китаю люди знаходяться під контролем, тому що прилетіли з вірусного середовища, проте на даний момент їх стан не викликає питань.

"Вони вважаються "умовно інфікованими". Тому всі заходи довкола них організують таким чином, щоб убезпечити оточуюче середовище від розповсюдження. І якщо виникне підвищення температури, хворих відразу госпіталізують у обрані лікарняні заклади з дотриманням всіх норм. Лікарні знають про те, що можливе надходження хворих, і запасаються засобами індивідуального захисту. Але, звісно, все відбувається, як зазвичай у нашій країні. Лише коли щось трапляється, повертаються обличчям до людей", - говорить Голубовська.

Лікар зазначає, що ще в 2014 році, під час спалаху лихоманки Ебола в Африці, закликала укомплектувати інфекційні відділення засобами індивідуального захисту.

"Хай вони лежать "мертвим вантажем" і ніколи нам у житті не знадобляться. Бо коли щось трапляється, ви нічого ніде не купите - все розметають зі швидкістю звуку. Маю зазначити, що після 2014 року стало трохи краще, бо раніше засобів індивідуального захисту не було взагалі. Але їх треба дуже багато. У Китаї уже витратили $10 млрд на локалізацію спалаху, але костюмів не вистачає, бо їх треба змінювати раз в 4 години. Лікарі в підгузках ходять, аби зайвий раз не знімати костюм", - зазначає медик.