Кориця: корисні властивості / фото: Shutterstock

Кориця – спеція з пряним ароматом, яка за популярністю не поступається жодній іншій в кулінарії. Її можна додавати практично всюди. Саме ця східна приправа надає випічці та десертам неповторний солодко-деревний аромат.

Крім приємного смаку та ніжного й одночасно пікантного аромату, які кориця надає кулінарним шедеврам, ця спеція несе багато переваг для здоров’я.

Кориця: що являє собою ця спеція

Історична ботанічна батьківщина кориці – Шрі-Ланка. Кориця саме з цієї країни досі вважається еталоном якості, вона має більш блідо-коричневий колір і неповторний аромат.

Відео дня

Читайте такожЦикорій – що це таке, чим корисний та які протипоказання

Отримують корицю із маленького вічнозеленого дерева Цинамон (лат. Cinnamomum verum). У сезон дощів з дерева знімають тонкі шари внутрішньої частини кори, подрібнюють її та сушать.

Під час висихання смужки кори завиваються в трубочки й стають золотисто-коричневими. Ці палички потім перемелюють до стану борошна або ж використовують для приготування різних страв та напоїв.

Корисні властивості кориці

Лікувальні властивості кориці відомі з давніх-давен. Ще декілька століть тому її використовували цілителі для лікування різних недуг.

Кориця багата такими мінералами, як калій, кальцій, залізо, магній, фосфор і цинк, а також вітамінів групи B, вітаміну С, А і PP. Також у ній містяться ефірні масла, клітковина і дубильні речовини, тому ароматна спеція чудово впливає на роботу всіх життєво важливих систем організму.

Кориця – користь для здоров’я / фото: planetakartinok.net

Ця спеція підвищує загальний тонус організму, зміцнює імунітет, сприяє поліпшенню травлення, покращує кровообіг, має протизапальні та антисептичні властивості.

Ароматна спеція має здатність стимулювати мозкову діяльність, допомагає в концентрації уваги, може поліпшити зорову пам’ять, а також є чудовою профілактикою для позбавлення головного болю та мігрені.

Лікарі рекомендують вживати корицю жінкам, оскільки вона зменшує больові відчуття під час менструації. Крім того, вчені вважають, що вона покращує здатність організму реагувати на інсулін і нормалізує рівень цукру в крові.

Спеція також корисна під час лікування ГРВІ та грипу. Лікувальна суміш з кориці з медом є одним із найбільш ефективних і смачних способів лікування простудних захворювань.

Кориця для схуднення: як діє

Цей ароматний коричневий порошок є чудовим помічником у боротьбі із зайвою вагою. Кориця, зокрема, прискорює обмінні процеси й покращує роботу кишківника. Таким чином, їжа швидко перетравлюється і не встигає відкластися у жирових тканинах. Понад те, кориця прискорює переробку цукрів та стимулює очищення організму від токсинів і шлаків.

Ще одна властивість кориці для нормалізації ваги – здатність знижувати рівень холестерину. Пряність контролює ріст жирових клітин в організмі, допомагає оперативно використовувати їх на виробництво енергії.

Варіанти вживання кориці для схуднення

Вживання спеції з метою зниження ваги дуже просте й не потребує спеціальних приготувань. Пряність можна просто підмішати в чай або каву, а можна приготувати як спеціальний напій.

Напій із корицею та медом

Цей напій приймається натщесерце вранці, до сніданку (хвилин за 30). У склянці води спочатку розчиняється 1 ч. л. кориці, до неї додається 1 ч. л. меду. Цю суміш бажано настоювати за 30 хвилин до вживання. Або навіть краще приготувати її з вечора і зберігати в холодильнику. Перед тим як пити, напій не потрібно підігрівати.

Лимонна вода з корицею і медом

У 300 мл теплої води додайте 2 ст. л. лимонного соку і 0,5 ч. л. кориці. Пийте перед їжею, приблизно за 30 хвилин. Лимонна вода з корицею допоможе не з’їсти за обідом або вечерею більше, ніж передбачалося.

Кориця як засіб для схуднення / фото: pinterest.ch

Кефір з корицею і медом

У 300 мл кефіру додайте 1 ч. л. меду і 0,5 ч. л. кориці. Збийте коктейль вінчиком або в шейкері – і десертний напій для схуднення готовий!

Зелений чай з корицею та імбиром

У заварник покладіть дві палички кориці, 3 ч. л. зеленого чаю і 0,5 ч. л. порошку імбиру. Залийте 600 мл свіжої кип’яченої води (не дуже гарячої) і дайте заваритися.

Лимонно-імбирний чай з корицею

Подрібнити в блендері 30 г імбиру. Налити 1 літр води у невеликий сотейник, поставити на плиту і закип’ятити. На дно чистого посуду викласти подрібнений коренеплід та 2,5 ч. л. кориці. Залити сухі інгредієнти окропом. Настоювати напій протягом 3 годин. Перед вживанням додати сік половини лимона та 2 ст. л. меду.

Рекомендується пити по 1 чашці вранці та ввечері перед прийомом їжі.

Протипоказання до вживання кориці

При всіх очевидних перевагах корицю не рекомендується вживати людям, які мають підвищену чутливість до приправи.

Читайте такожНайсмачніша сирна запіканка – як приготувати

Кориця розріджує кров, тому вона протипоказана людям із низьким згортанням, а також при підвищеному тиску.

Виключити спецію з раціону харчування варто вагітним і жінкам, які годують грудьми, оскільки вона провокує скорочення матки, що може призвести до викидня.

Раніше УНІАН розповідав про те, що таке глютен та в яких продуктах міститься клейковина. При всій користі, як відомо, 1% людей на планеті змушені уникати продуктів із глютеном.