Дослідники з Массачусетського технологічного інституту пояснили, чому зростання онкологічної пухлини залежить від харчування людини.
Зв`язок між кількістю споживаних калорій і розвитком певних видів пухлин вчені виявили ще сотню років тому. Проте як цей механізм працює на молекулярному рівні, було неясно.
Нада Калаані і Девід Сабатіні провели дослідження на мишах. Генетично модифікованим гризунам з ослабленим імунітетом було трансплантовано шість видів людських ракових пухлин. Потім тварин розділили на дві групи: одна впродовж двох-трьох тижнів одержувала стандартне харчування, а в другій калорійність раціону була скорочена на 40%. В результаті миші з другої групи втратили 20-30% ваги.
Результати експерименту показали: чутливість ракової пухлини до голодування залежить від активації ферменту фосфатиділінозітол-3-кинази (PI3K), який грає важливу роль в розмноженні ракових клітин. Якщо сигнальний шлях PI3K закритий, пухлина відповідає на дієтичні обмеження, і навпаки.
Відкриття массачусетських вчених має велику важливість, оскільки може допомогти в створенні ліків, які зупиняють зростання пухлин, імітуючи ефект низькокалорійного харчування.