В Україні рак виліковують у майже 50% онкохворих.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції у Києві повідомив головний онколог Міністерства охорони здоров’я України, директор Національного інституту раку Ігор ЩЕПОТІН.

Попри те, що в Україні “онкологічна ситуація не є оптимальною”, за словами гловного онколога України, вперше за останні кілька років фахівці фіксують достовірне зниження смертності від онкохвороб.

Відео дня

“Раніше зростання кривої захворюваності йшло паралельно зі збільшенням кривої смертності. Зараз ці криві йдуть у різних напрямках. Це означає, що ми йдемо правильним шляхом, але боротьба з раком проблема не лише медична, а й загальнодержавна”, – наголосив І.ЩЕПОТІН.

За його словами, виявлення онкології на першій-другій стадіях означає “практично повне одужання від пухлини”.

“Існує багато проблем, але основна полягає у тому, що рак має негативний, неправильний імідж. Більшість українців вважають, що рак є невиліковною хворобою. Тому йти до лікаря-онколога для багатьох означає йти за вироком і фактично кінцем життя. Ми хочемо змінити психологію українських громадян, щоб вони зрозуміли, що рак - не вирок. Він ефективно лікується”, – наголосив головний онколог України.