У МОЗі нагадали про повноваження органів влади щодо карантину / фото: УНІАН

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов наголошує, що органи місцевої влади можуть тільки посилювати протиепідемічні обмеження.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на брифінгу.

Глава МОЗ нагадав, що, згідно з постановою уряду від 1 серпня, запроваджено алгоритм належності тієї чи іншої адміністративної одиниці (міста або району) до різних рівнів епідеміологічної небезпеки.

Відео дня

«Повноваження щодо встановлення цих обмежень є виключно у центральної комісії ТЕБ та НС, яка і визначає вже різний рівень небезпеки», - додав Степанов.

«Те, що стосується органів місцевої влади, то, згідно з їхніми повноваженнями, вони можуть тільки посилювати ті чи інші епідеміологічні обмеження, але ні в якому разі не пом'якшувати», - наголосив міністр.

Читайте такожЗа добу в Києві зафіксовано 102 нових випадки захворювання на COVID-19

Як повідомляв УНІАН, з 1 серпня в Україні запрацювали нові правила адаптивного карантину, який було продовжено до 31 серпня. Всі регіони поділено на зелену, жовту, помаранчеву і червону зони за рівнем епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Перелік регіонів, які увійшли до тієї чи іншої зони, Держкомісія ТЕБ та НС визначатиме щоп'ятниці, перехід регіону до іншої зони відбуватиметься з понеділка.

З понеділка, 3 серпня, червоний рівень встановлено у Луцьку, Тернополі та Кіцманському районі Чернівецької області, а помаранчевий - у Луцькому та Любашівському районі Волинської області, в Івано-Франківську та Тисменицькому районі Івано-Франківської області, у Львові, Миколаївському, Перемишлянському та Пустомитівському районах Львівської області, у Бережанах та Бучацькому районі Тернопільської області.

У зеленій зоні діють встановлені в усій країні обмеження: носіння маски або респіратора у громадських місцях; проведення масових заходів за умови не більше однієї людини на 5 кв. м; кінотеатри, театри із заповненістю на 50%; перевезення пасажирів тільки в межах сидячих місць.

У жовтій зоні діють обмеження зеленої, а також забороняється відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку.

У помаранчевій зоні діють обмеження жовтої та забороняється діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), крім готелів; діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час; планові госпіталізації в лікарнях; робота спортзалів, фітнес-центрів, закладів культури; заїзд нових змін в дитячі табори; встановлюються обмеження для масових заходів – одна людина на 20 кв. м площі приміщення та не більш як 100 людей.

У червоній зоні, крім обмежень помаранчевої, забороняється також робота громадського транспорту, відвідування закладів освіти, діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів.