Південноафриканський коронавірус в Україні / фото УНІАН, Андрій Марієнко

В Україні вперше був виявлений перший випадок зараження молодим південноафриканським штамом коронавірусу. Мутаційний варіант COVID-19 виявлений в Полтавській області, але може поширитися по території країни. За результатами досліджень, новий штам більш стійкий до вакцин і швидше поширюється серед молодих людей.

Що відомо про південноафриканський штам коронавірусу

Штам 501.V2 вперше був виявлений в ПАР 18 грудня 2020 року і швидко поширився по країні. Дослідники вважають, що він спровокував початок другої хвилі захворювання коронавірусом в країні на початку 2021 року. Наприкінці грудня двоє заражених африканським штамом прибули до Великобританії, після чого вірус поширився по країні.

Читайте такожРубан: у Києві критична ситуація із забезпеченням киснем хворих на COVID-19На початку 2021 року штам був виявлений в різних країнах світу. Дослідники мутованого вірусу дійшли висновку, що він більш стійкий до вакцин. Так, вакцина Novavax запобігала хворобі в ПАР лише в половині випадків, а в інших країнах її ефективність становила 89%. Після поширення штаму в Великобританії в країні ввели жорсткий карантин і обмежили авіасполучення з багатьма країнами.

Відео дня

У порівнянні з іншими штамами COVID-19, південноафриканський варіант більш заразний для молодих людей без захворювань. Він також частіше призводить до серйозних ускладнень і швидше поширюється. 

Вам також може бути цікаво: