Хто краще захищений від COVID-19 - вакциновані чи перехворілі / фото УНІАН

Імунітет від перенесеного коронавірусу сильніший і більш стійкий до інфекції, ніж після щеплення.

Про це в інтерв'ю "Апостроф" розповіла головний спеціаліст МОЗ з епідеміології, доктор медичних наук, епідеміолог Наталія Виноград.

Лікар повідомила, що згідно з новими дослідженнями після захворювання коронавірусу у людини імунітет зберігається від року.

Відео дня

"Це стосується будь-якої інфекції, не тільки COVID-19. Природний імунітет завжди набагато ефективніший штучного. Вакцина - це вакцина. А збудник переформатує гуморальну імунну відповідь і клітинну, і впливає на специфічний блок імунітету - це дуже важливо при вірусній інфекції. Тому люди краще захищені після хвороби", - розповіла Виноград.

Читайте такожЛікар назвала категорію українців, яких варто вакцинувати від коронавірусу в першу чергу

За словами медика, у коронавірусу багато мутацій, а вакцина виробляється тільки для одного виду.

"Наскільки вона буде захищати організм від інших штамів - невідомо. А коли виробляється комплексний імунітет, тоді весь організм перебудовується на захист від інфекції. Тому постінфекційний імунітет набагато ефективніший після будь-яких захворювань", - зазначила фахівець.

Раніше сімейна лікар, кандидат медичних наук Олеся Гетьман в інтерв'ю УНІАН підкреслила, що навіть після щеплення від COVID-19 ймовірність захворіти висока, тому що у нас немає колективного імунітету.

Коронавірус в Україні