Скільки людей в Україні потребують трансплантації органів / фото facebook.com/irina.zaslavets

В Україні трансплантації органів щороку потребують близько п'яти тисяч людей. В Україні розробили план з трансплантацій органів строком на два роки.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час брифінгу, пише 24 канал.

За словами Степанова, це люди, які "в прямому сенсі стоять на такій межі – між життям та смертю".

Відео дня

Читайте такожСтепанов розповів про проблеми, які необхідно вирішити для розвитку трансплантології в Україні

Відтак в Україні розробили план з трансплантацій органів строком на два роки. Наразі уже створено окремий підрозділ високотехнологічної медицини в Міністерстві охорони здоров'я, яке займається питанням трансплантації.

Втім, попри те, що закон про трансплантацію ухвалений, потрібний ряд нормативних актів, які дадуть можливість трансплантації в Україні.

“У нас є чіткий план, який розрахований на два роки. Є чіткі критерії того, що ми хочемо досягти. Основний показник – це кількість трансплантацій, які будуть проводитися”, - наголосив Максим Степанов.

Степанов додав, що в Україні є пілотний проєкт, який фінансується Міністерством охорони здоров'я. Зараз в нашій країні вже є 24 медзаклади, де проводиться трансплантація.

Зазначимо, з січня 2019 року в Україні дозволили трансплантацію органів – будь-яка повнолітня людина може погодитись на посмертне донорство або відмовитись від нього. Кабмін встановив тарифи на деякі операції з трансплантації органів.

За вилучення органів у донора-трупа доведеться віддати 74 086 гривень.

6 липня, створили окремий орган при Міністерстві охорони здоров'я, який займається питанням розвитку трансплантації в Україні.