У міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова вперше провели трансплантацію серця. Це перша подібна операція у Львові і третя в Україні за останні 15 років.

Відео дня

Про це написав головний лікар Комунальної міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова Олег Самчук на своїй сторінці у Фейсбуці.

Читайте такожУ Львові прооперували 14-річну дівчину із подвійними жіночими органами

Донором, у якого забрали серце, став 58-річний львів’янин, який отримав несумісні з життям травми після падіння з висоти. Після спроб врятувати життя чоловіка медики констатували у нього смерть мозку, що є прямим показом до трансплантації. Його мама і сестра дали згоду на забір органів, аби ті подарували можливість жити іншим людям.

Нове серце отримав 57-річний житель Коростеня, якого п’ять років тому вразив інфаркт.

"Його серце втратило пружність і вже не могло качати кров. Іншого виходу, окрім пересадження, чоловік не мав", – написав медик.

"Його (серце) отримав 57-річний Віктор із Житомирщини. Раніше він був машиністом, але вже 5 років як не працює. Із ладу серце вивів інфаркт, полікувати його уже було неможливо, єдиний вихід –  замінити. На вчорашній день серце у Віктора було збільшене втричі. Фракція викиду – 15. Воно уже ледь билося", – розповіла Ірина Заславець, керівниця ГО "IDonor".

Олег Самчук заявив, що такі операції – це шанс для українців, щоб вони надалі не їхали за кордон, а мали змогу зробити такі операції в Україні.

"Особлива подяка – рідним загиблого чоловіка. Ваше непросте рішення стало порятунком для одразу трьох людей і, повірте, кожен із них перед операцією дякував вам і дякуватиме усе життя", – наголосив головний лікар Комунальної міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги.

Нагадаємо, у грудні 2019 року в Україні вперше за останні 15 років провели трансплантацію серця у Ковельській районній лікарні Волинської області.

Мер Львова Андрій Садовий подякував головному лікарю Олегу Самчуку, всій команді ЛШМД, а також команді Інституту серця та Борису Тодурову, які приїхали на допомогу з Києва, за успішну операцію.

Садовий висловив також подяку родині донора,  яка прийняла непросте для себе рішення, що врятувало життя іншій людині.

"Кілька годин тому у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги успішно завершилась операція з пересадки серця. Це перша така операція у Львові за останні 15 років і третя в Україні", – написав мер Львова.

Раніше повідомлялося, що Інститут раку намагається зрушити з мертвої точки трансплантацію кісткового мозку в Україні. Лабораторія Національного інституту раку заявила про жахливі умови роботи. Якщо не реорганізувати лабораторію, то це обмежить лікарів, які вже за рік будуть готові пересаджувати кістковий мозок від донорів. Щороку за державний кошт на такі операції відправляють 200 людей в закордонні клініки.