Інформація про те, що деякі країни можуть не визнавати ту чи іншу вакцину, є фейком / фото REUTERS

Інформація про те, що деякі країни можуть не визнавати ту чи іншу вакцину проти COVID-19, є фейком.

Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я - головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, в коментарі Telegram-каналу “Коронавірус інфо”.

Читайте такожЗа добу в Україні від COVID-19 щепилися понад 8 тисяч осіб, найбільше - на Полтавщині

Відео дня

Ляшко підкреслив, що міжнародне свідоцтво про вакцинацію є дійсним, якщо вакцину, яка використовується, затверджено ВООЗ. Ця норма прописана в міжнародних медико-санітарних правилах, яких дотримуються усі держави-члени ВООЗ.

Ляшко зазначив, що наразі ВООЗ затверджено вакцини виробництва Pfizer/BioNTech (BNT162b2), Moderna (mRNA-1273) та Astra Zeneca/Oxford University;з майданчиками в Індії та Кореї (AZD1222).

“Тому при вакцинації імунобіологічним препаратом Covishield від Astra Zeneca/Oxford University жодних проблем щодо видачі міжнародного свідоцтва про вакцинацію та його подальшого використання не виникатиме”, — наголосив Ляшко.

Раніше Ляшко повідомляв, що Україна планує видавати міжнародне свідоцтво про вакцинацію від COVID-19, його у разі необхідності українці зможуть у вигляді безкоштовної довідки отримати "у два кліки".

Вакцинація проти коронавірусу в Україні: що відомо

Як повідомляв УНІАН, 24 лютого в Україні розпочалася кампанія з вакцинації. Під час першого етапу щеплення отримують медики, які працюють з хворими на COVID-19, бригади швидкої допомоги, співробітники лабораторій, які тестують на COVID-19, мешканці та персонал будинків для людей похилого віку, військовослужбовці, які проходять службу в районі проведення ООС.

В Україні щеплення роблять вакциною CoviShield (AstraZeneca), виробленою в Індії в Інституті сироватки крові за ліцензією. Для повної імунізації людина повинна отримати дві дози з інтервалом у 28 днів.