У Моршині провакцинували понад 60% мешканців / Фото Моршинкурорт

В курортному місті Моршин Львівської області щеплення від коронавірусу отримали 61% населення. Це було досягнуто в рамках пілотного проекту з формування колективного імунітету.

Читайте такожСтало відомо, скільки українців поскаржилися на побічні реакції після вакцинації

Про це повідомляє «Радіо Свобода», посилаючись на міського голову Руслана Ільницького.

Відео дня

«Станом на сьогодні ми маємо 61% провакцинованих першою дозою. Із завтрашнього дня починається вже вакцинація другою дозою. Якщо врахувати, що за останні кілька місяців, за даними наших лікарів, перехворіло коронавірусом десь до 15%, то можна говорити, що вже є достатня кількість вакцинованих, аби через кілька тижнів спостерігати формування колективного імунітету. Це моя думка, офіційної позиції МОЗу я поки не знаю», – сказав він.

Мер зазначив, що вакцинувати 61% жителів міста було непросто. Коли проєкт лише розпочинався, до пунктів щеплення оперативно прийшли ті, хто чекав на таку можливість. А далі потрібно було вести діалог із людьми, розгортати масштабну інформаційну кампанію.

«Ми запроваджували «обдзвони»: сімейні лікарі мають телефони людей, які уклали декларації. Декому дзвонили по три-чотири рази, бо вони думали, відкладали, мали питання щодо вакцини. У рамках цього пілотного проєкту ми використовували лише одну вакцину – CoronaVac, китайську. Частина людей мали сумніви саме щодо вакцини, частина досі чекають іншої вакцини. Але, відверто кажучи, велика частина людей просто не хочуть вакцинуватись ніякою вакциною. Вони вважають, їх обійде ця біда», – розповів мер Моршина.

В місті навіть розмістили три білборди, на магазинах розклеїли плакати. Матеріали щодо вакцини роздавали в наметах, інформацію поширювали в мережі та на місцевому ТБ.

До завтра МОЗ має вирішити: чи продовжувати вакцинувати в Моршині всіх охочих, не поділяючи їх на пріоритетні групи, чи обмежитись наданням другої дози тим, хто вже зголосився отримати першу. Надалі відомство буде аналізувати розвиток епідемічної ситуації в місті.

Вакцинація від COVID-19 в Моршині

  • Пілотний проєкт із вакцинації розпочався в Моршині 16 квітня. В його рамках місто вакцинувалось за окремою схемою.
  • Мета проекту – досягти в населення колективного імунітету. Моршин обрали, аби врятувати його туристичну галузь.
  • Раніше місто жило коштом свого бальнеологічного курорту. До пандемії Моршин приймав до 30 тисяч туристів на рік, а зараз їх одиниці.