В Україні дозволили змішувати covid-вакцини / фото УНІАН / Прилепа Олександр

В Україні дозволили змішувати вакцини проти коронавірусу. Зокрема, МОЗ дозволив змішувати COVID-препарати компаній Pfizer і Moderna.

Як розповів член оперативного штабу Міністерства охорони здоров'я з питань вакцинації Федір Лапій, сьогодні в штабі МОЗ затвердили рішення, що якщо людина була вакцинована першою дозою мРНК, а це вакцина Pfizer, то друге щеплення йому зроблять препаратом від Pfizer, пише РБК-Україна.

При цьому якщо невідомо, яким препаратом була вакцинована людина, або вона отримала щеплення мРНК вакциною від компанії Moderna, то друга доза вводиться препаратом від Pfizer.

Відео дня

Читайте такожВакцина Pfizer приходитиме в Україну щомісяця, загалом має бути 20 мільйонів доз до кінця року – санлікар

Якщо людину вакцинували першою дозою від AstraZeneca, то оптимально, щоб і друга доза була тією ж вакциною. Проте Лапій підкреслив, що якщо після першої дози AstraZeneca були зафіксовані тромбози або інші захворювання, або ж в країні буде дефіцит вакцини, від тоді людина отримає другу дозу препарату на платформі мРНК, тобто Pfizer.

А от вакцину CoronaVac не змішуватимуть, оскільки поки немає даних про дослідження для комбінації китайського препарату та інших вакцин.

Нагадаємо, раніше головний санітарний лікар України Ігор Кузін повідомив, що змішувати вакцини в Україні не заборонено, при цьому він розповів в яких випадках будуть вирішувати комбінування препаратів від коронавірусу.

Вакцинація проти коронавірусу в Україні: що відомо

Як повідомляв УНІАН, кампанія з вакцинації в Україні розпочалася 24 лютого.

Наразі щеплення роблять вакциною CoviShield (AstraZeneca), виробленою за ліцензією в Індії в Інституті сироватки крові (Serum Institute); CoronaVac, розробленою китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech; вакциною Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech; вакциною AstraZeneca-SKBio, що виробляється в Південній Кореї.

З 29 травня в Україні запрацювали перші центри масової вакцинації населення.

Від початку вакцинальної кампанії щеплено 2 млн 001 тис. 132 людини, з них отримали 2 дози – 766 тис. 483.