Комаровський спростував наявність холери в Маріуполі / фото "Азов"

В тимчасово окупованому російськими військами Маріуполі може початися епідемія холери. Але на даний момент захворювання в місті немає.

Про це заявив популярний український лікар Євген Комаровський у своєму YouTube-каналі.

"Всі говорять, що в умовах відсутності нормального працюючого водопроводу і нормально працюючої каналізації, в спеку, з урахуванням великої кількості не похованих нормально трупів, в тотальній антисанітарії, можливі зростання захворювань, що передаються контактним шляхом. І це не тільки холера, але дизентерія і хвороби, викликані кишковою паличкою", - розповів він.

Комаровський підкреслив, що до появи спалаху захворювання потрібно бути готовим. Слід знати, що холера лікується:

  • введенням розчинів рідини внутрішньовенно,
  • питтям так званих засобів для пероральної гідратації.

Разом з тим, за словами медика, холера профілактується:

  • дезінфекцією води,
  • дезінфекцією рук,
  • дотриманням правил харчової безпеки.

"Зараз потрібно задуматися про засоби дезінфекції води, вони не дорогі, але ефективні. Досить розчинити таблетку в певному обсязі води, і вона стане безпечною в плані будь-яких кишкових інфекцій", - зазначив Комаровський.

Ситуація в окупованому Росією Маріуполі

Як раніше повідомляв УНІАН, Маріуполь заблокований російськими окупантами з 1 березня. Ситуація в Маріуполі жахлива і продовжує погіршуватися. 

У місті людям загрожує смертельна небезпека не тільки через обстріли, а й через загрозу підхопити холеру, дизентерію або кишкову паличку, бо відсутнє централізоване водопостачання та каналізація, розкладаються тисячі тіл, катастрофічно не вистачає питної води та їжі.

Про цю загрозу заявив і менеджер Всесвітньої організації охорони здоров'я з питань інцидентів в Україні. За його словами, в Маріуполі окупанти частково відновили водопостачання, але через значні і нерідкі пошкодження труб питна вода змішується з вмістом каналізації, що несе серйозні негативні наслідки.

Санітарний лікар Ігор Кузін також побоюється, що епідемія холери може спалахнути в містах, де проходять активні бойові дії, тому що зараження відбувається через брудну воду. 

Своєю чергою російські окупанти почали маніпулювати заявами про епідемію і стали розширювати масові поховання у Маріуполі.

5 червня радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що російські окупанти закрили Маріуполь на карантин, тому що в місті почалася перша фаза епідемії.

Вас також можуть зацікавити новини: