Вчені заявили про безпрецедентну користь оливкової олії / фото ua.depositphotos.com

Нові дослідження показали, що додавання оливкового масла у щоденний раціон може серйозно зміцнити здоров'я.

Середземноморська дієта вже давно визнана експертами як найкорисніша для серця. Одна з ключових причин - оливкова олія, пише Deseret.com. Дослідження показують, що включення оливкової олії першого віджиму в раціон корисне для здоров'я, частково завдяки протизапальній та антиоксидантній активності її фенольних сполук.

"Ненасичені жирні кислоти в оливковій олії знижують ризик серцево-судинних захворювань, ожиріння, діабету 2 типу, метаболічного синдрому та високого кров'яного тиску", - йдеться в результатах дослідження.

Відео дня

Однак, вчені попередили, що не всі оливкові олії однакові. Вивчивши результати більш ніж 12 тис. випробовуваних протягом 11 років, дослідники заявили, що "щоденне помірне споживання оливкової олії першого віджиму (1-1/2 столові ложки) було пов'язане зі зменшенням на одну третину ризику смерті від серцево-судинних хвороб. Але цей ефект не спостерігався при вживанні звичайної оливкової олії".

В цілому вчені заявили, що "заміна маргарину, вершкового масла, майонезу і молочного жиру оливковою олією знижує ризик смертності від хвороб". Фахівці вказали, що оливкова олія також містить антиоксиданти, що знижують ризик хронічних захворювань.

Згідно з рекомендацією вчених, оливкову олію не можна просто лити в їжу, її слід використовувати в якості заміни "менш корисних жирів, особливо вершкового масла і жирних молочних продуктів, які містять насичені жири, які можуть підвищити рівень "поганого" холестерину".

Експерти радять вживати не більше трьох-чотирьох столових ложок оливкової олії в день, "оскільки ця кількість приносить найбільшу користь". 

Середземноморська дієта

Гауковці вже давно заявили про ефективність середземноморської дієти, яка сприяє довголіттю і здоров'ю. Оливкова олія є частиною середземноморської дієти, якої активно дотримуються в Італії, Іспанії, Франції та Греції. Місцеві жителі вживають овочі, фрукти, рибу, горіхи і злаки, а також активно використовують і оливкову олію. За рахунок цього вони, в цілому, є більш здоровими і живуть довше, ніж мешканці інших європейських країн. 

Вас також можуть зацікавити новини: