Юлія Соколовська

За період воєнного стану на склади Міністерства охорони здоров'я доставлено 4,5 тисячі тонн гуманітарної допомоги на суму майже 6 млрд грн. Її надали уряди різних країн, міжнародні організації, компанії та приватні особи.

Про це розповіла під час брифінгу заступник керівника Офісу Президента Юлія Соколовська.

За її словами Офісу президента спільно з МОЗ вдалося організувати прозорий облік усіх медичних надходжень та їхній розподіл.

Відео дня

Зокрема, за допомогою своєї інформаційної системи МОЗ фіксує всю отриману допомогу, а також збирає потреби в ліках серед медичних закладів і військових, і розподіляє медичні ресурси відповідно до потреб.

"У тих районах, де тривають бойові дії, не працюють аптеки або купити ліки складно, препарати розподіляються не тільки на лікарні, а й на поліклініки й сімейних лікарів. Їх мають роздавати людям безоплатно за наявності та необхідності. Ліки також відправляються на окуповані території гуманітарними вантажами", - зазначила Соколовська.

Також вона повідомила, що МОЗ окрім координації гумдопомоги для цивільних по можливості забезпечує потреби відомчої медицини, зокрема ЗСУ, Нацгвардії та ДСНС.

"Досягнуто домовленостей, що у випадку потреби в ліках у військових госпіталів, гуманітарна допомога розподіляється й на них. Це дозволяє оперативно надавати необхідне нашим захисникам", - зазначила заступник голови ОП.

Також вона повідомила, що президент Володимир Зеленський сьогодні підписав закон, який дозволяє до 1 квітня 2023 року спеціалізованим організаціям здійснювати закупівлю ліків і медичних виробів.

Окрім цього, вперше за сприяння ВООЗ було сформовано комплект із шести допоміжних засобів реабілітації. Це - милиці, палиці, рамки для ходіння, колісні крісла, стільці для туалету та для душу. "Кожен такий комплект розрахований на 50 прооперованих пацієнтів. 20 таких наборів уже доставлені на логістичний склад ВООЗ і найближчим часом будуть доставлені в Україну", - зазначила Соколовська.

За її словами, ці речі будуть розподілені по лікарнях, і безкоштовно видаватимуться постраждалим пацієнтам, у тому числі додому.

Також сформовано проект для забезпечення допоміжними засобами внутрішньопереміщених осіб. Мова йде про милиці, палиці, рамки для ходіння, колісні крісла, стільці для туалету та душу, катетери, засоби для нетримання.

"Один комплект містить біля 1070 одиниць допоміжних засобів і розрахований на забезпечення потреб на 10 тисяч населення. Цими засобами будуть забезпечувати евакуйованих громадян у точках виходу з евакуаційних коридорів на Сході країни", - повідомила Соколовська.

Вона додала, що постачання перших двох наборів очікується впродовж місяця.

Вас також можуть зацікавити новини: