Ілюстрація REUTERS

Пташиний грип, який перекинувся на людей, викликає особливе занепокоєння через швидкість, з якою він може поширюватися за посередництва диких і домашніх птахів. Коли вірус мутує й отримує здатність атакувати людей, він стає надзвичайно смертельним через швидкість, з якою він передається від хворого його оточенню.

Вчені використали техніку генетичного редагування, щоб зупинити поширення вірусу пташиного грипу між клітинами курки у лабораторії, — пише Daily Star. Це значний корок в перед до створення генетично модифікованого виду популярних домашніх птахів, використання яких могло б покласти край небезпечній хворобі.

Читайте такожГрузію атакує свинячий грип: кількість жертв перевалила за десяток (відео)

Відео дня

Дослідники з Імперського коледжу в Лондоні й Університеті Единбургу змогли відредагувати ДНК курки так, щоб пташиний грип не зміг закріпитися і почати розмножуватися. Наступним кроком для команди буде виростити дорослих курей з тими ж генетичними змінами, — пояснив один з авторів дослідження Майк МакГрю.

«Це важливий прорив, який вказує на можливість використання техніки редагування генів для вирощення курей, стійких до пташиного грипу», - пояснив він.

Читайте такожАлкоголь може пошкодити ДНК людини

Наразі вченим потрібно перевірити, чи будуть потрібні зміни в ДНК птахів викликати якісь інші наслідки для клітин. Після цього вчені почнуть роботу над вирощенням стійких до пташиного грипу курей. Власне, йдеться про те, щоб видалити з ДНК білок під назвою ANP32. Вірус використовує його для того, щоб заразити організм господаря. Остання пандемія пташиного грипу сталася у 2009-2010 роках, вбивши близько 500 тисяч людей по всьому світі. Відомий випадок «іспанського грипу» в 1918 році вбив близько 50 мільйонів людей.