Приклад дослідження на сайті Check Melanoma

Програмісти навчили нейромережу визначати меланому за знімком, а також пневмонію — за рентгеном легенів.

Команда російських програмістів створила додаток Check Melanoma, який вже доступний для користувачів Android. Фотобанк, за допомогою якого й відбувається розпізнавання захворювання, молоді фахівці збирали буквально по крихтах, передає Naked Science.

Читайте такожШтучний інтелект перевершив людину в діагностиці раку

Відео дня

Сам процес діагностики простий: потрібно зареєструватися на сайті або завантажити програму, потім авторизуватись й створити особистий кабінет, в якому можна вже безпосередньо завантажувати фотографії підозрілих родимок або рентген легенів і відправляти їх на дослідження. Однак автори програми рекомендують закачувати тільки якісні макрознімки, зроблені на відстані 15 сантиметрів з чітким фокусом на ділянці шкіри, яку потрібно перевірити.

Проте програмісти попереджають, що завдання програми не в тому, щоб займатися лікуванням вдома і ставити діагноз самому собі — щодо цього слід звертатися безпосередньо до кваліфікованих медиків.

Меланома – найбільш небезпечна форма раку шкіри, яка розвивається з пігментних клітин – меланоцитів.

Нагадаємо, американські дослідники вважають, що слово рак потрібно виключити з деяких медичних діагнозів, оскільки воно лякає пацієнтів і змушує їх вдаватися до інвазивного лікування, яке насправді не потрібне.