Ілюстрація REUTERS

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (US FDA) офіційно пояснило різницю між звичайними сигаретами, системою нагрівання тютюну та електронними сигаретами.

За поясненням US FDA,  звичайна сигарета складається із загорнутого у папір тютюну. Вона може містити фільтр, хімічні добавки та інші компоненти. Використовується шляхом підпалювання кінчику сигарети та вдихання диму, що виникає внаслідок горіння (спалювання) тютюну.

У свою чергу, електронна сигарета – це пристрій, що використовує рідину, яка може містити нікотин, гліцерин, пропіленгліколь, ароматизатори та інші інгрідієнти. Пристрій має електричне джерело тепла, яке нагріває рідину та утворює аерозоль, який вдихається користувачем.

Відео дня

Від електронної сигарети відрізняється система нагрівання тютюну. Вона, за офіційним визначенням US FDA,  складається із джерела тепла і тютюну, який нагрівається за його допомогою. Тютюн може бути загорнутий у папір, що робить його візуально схожим на сигарету. На відміну від сигарети, тут при споживанні процес горіння відсутній, тому користувач вдихає аерозоль, а не дим. Утворення диму у цьому випадку неможливе, адже тютюн нагрівається до значно нижчої температури, ніж у звичайній сигареті. 

Наразі в США дозволяють продавати два типи систем нагрівання тютюну. Перший є на ринку США з 1990-х рр. У ньому використовується вуглецевий наконечник, загорнутий у скловолокно. Користувач запалює вуглецевий наконечник, що нагріває тютюн до температури, що не утворює попелу та горіння.

Другий тип отримав дозвіл FDA на продаж у квітні 2019 р. Він складається з електричного нагрівального пристрою і тютюнового хіт-стіка (загорнутий у папір тютюн). Користувач поміщає стік в електричний нагрівальний пристрій, який нагріває тютюн, утворюючи аерозоль для вдихання. 

Системи нагрівання тютюну можуть допомогти знизити ризик шкідливого впливу на здоров’я дорослих курців, які повністю відмовляються від сигарет.

US FDA нагадує, що не існує повністю безпечного тютюнового виробу. Тим не менш, усі тютюнові вироби можуть призвести до залежності від нікотину, а також містять токсичні речовини, які можуть викликати проблеми зі здоров'ям.