Власники собак рідше помирають передчасно / УНІАН

Люди, які заводять собак, мають більші шанси прожити довге життя й менші померти від проблем з серцем. Про це свідчать нові дослідження. Одне з них було опубліковане в журналі Американської асоціації серця і має назву «Кровообіг: якість серцево-судинної системи і її наслідки».

У висновках зазначається, що наявність собаки вдома може покращити здоров’я. Як пише Newsweek, використовуючи національну медичну базу даних і записи про власників собак Швеції, професор Тове Фалл з Університету Уппсала разом з колегами виявили пацієнтів віком від 40 до 85 років, які пережили серцевий напад з 2001 року. Всього за цей період у Швеції 181,7 тисячі людей мали справу з серцевим нападом, а ще 154,6 тисячі – постраждали від інсульту. Лише у 5,7% першої групи пацієнтів і 4,8% другої були собаки.

Читайте такожРозмовляти з тваринами - корисно для здоров'я, вважають експерти

Відео дня

Вчені виявили, що люди, які живуть з собаками, на 33% менше ризикують померти після того, як виписалися з лікарні, у порівнянні з тими, у кого немає домашнього улюбленця. Цей показник падає до 15%, якщо у людини вдома є ще діти або партнери.

Інше дослідження, яке провела доктор Керолайн Крамер з Університету Торонто, полягало в метааналізі результатів 10 існуючих досліджень про людей з собаками. На основі висновків цього аналізу були оцінені загальні ризики померти. Всього у дослідженні були проаналізовані дані 3,8 мільйона людей.

Читайте такожСобака рану зализала: у США жінці ампутували руки через інфекцію

 Вчені виявили, що власники собак на 24% менше ризикують передчасно померти з будь-якої причини. Крім того, у них на 65% нижча ймовірність померти від серцевого нападу і на 31% менше шансів піти з життя взагалі через будь-які серцево-судинні захворювання.