Ілюстрація REUTERS

Корейські вчені заявили, що часте вживання невеликих порцій алкоголю може бути більш небезпечним, ніж рідке зловживання спиртним.

У ході дослідження вони з'ясували, що часте вживання невеликих порцій алкоголю може бути більш небезпечним, ніж рідкісне зловживання спиртним. Про це повідомляється в прес-релізі, опублікованому на сайті Європейської спільноти кардіологів.

Вчені проаналізували дані про приблизно 9,7 млн осіб, у яких у 2009 році не виявили аритмію. Протягом восьми років ці пацієнти спостерігалися у кардіолога, і після повторного проходження програми у 2017 році була складена статистика їхньої захворюваності.

Відео дня

Читайте такожЧервоне вино корисне для кишківника - вчені

Дослідники підрахували, скільки разів на тиждень випивав кожен з пацієнтів, якою була середня разова доза алкоголю і сумарна за тиждень. З'ясувалося, що розмір разової дози не такий важливий, а важливо те, як часто п'є людина і яку кількість вона випиває сумарно за тиждень. При цьому найбільш значущим параметром була саме частота прийомів алкоголю.

Так, у найвищій групі ризику опинилися ті, хто випивав, нехай потроху, але щодня. У них в 1,41 разу частіше діагностували миготливу аритмію у порівнянні з тими, хто пив двічі на тиждень.

У тих, хто випивав тільки по святах, взагалі не було виявлено зв'язку між споживанням алкоголю і ризиком розвитку порушень серцевого ритму. Ніякої залежності від статі й віку також не виявилося.

Раніше лікарі звернули увагу на лікувальні властивості горілки при остеохондрозі. Вони рекомендують під час загострення цієї хвороби робити компреси з цим міцним алкогольним напоєм.