сон / uchealth.com

Такого висновку дійшли вчені, які досліджували ставлення до сну у представників 100 країн світу. Свої висновки вони представили в журналі Science Advances, пише Лента.ру.

Математики з Університету штату Мичиган отримали інформацію про особливості сну кількох тисяч людей завдяки безкоштовному мобільному додатком по боротьбі з джет-лагом — Entrain. Після його запуску в 2014 році близько восьми відсотків користувачів погодилися (на умовах анонімності) поділитися з вченими інформацією про час свого сну. Специфічність вибірки, попереджають вчені, не дає підстави скласти думку щодо більшості населення з отриманих таким чином даних.

Читайте такожГрамотний режим сну допоможе схуднути

Відео дня

Насамперед дослідники з'ясували, що час відходу до сну визначається соціальними чинниками — необхідністю довго працювати чи вечірніми розвагами. Однак будять людей вранці, насамперед, внутрішні біологічні годинники. Таким чином, пізніше засипання неминуче гарантує депривацію сну.

Читайте такожДовго спати вдень однозначно шкідливо

Крім того, з'ясувалося, що жінки в середньому сплять на 30 хвилин довше чоловіків. Вони раніше лягають у ліжко і пізніше встають. Найбільш яскраво ця тенденція проявляється у віці 30-60 років. Чоловіки середнього віку зазвичай позбавлені повноцінного сну — вони дуже часто сплять менше потрібних семи-восьми годин на добу. Допомагає виспатися, як виявилося, природне світло.

Нарешті, вчені дізналися про важливу роль віку у визначенні часу сну. Що старше стають люди, то раніше вони лягають спати. Після 55 років, зазвичай, всі лягають і встають приблизно в один і той же час. На думку дослідників, це пов'язано зі звуженням біологічних годин.

Що стосується національних особливостей, то найбільше сплять мешканці Нідерландів (в середньому 8 годин 12 хвилин в ліжку) — це на 45 хвилин довше, ніж у Японії та Сингапурі (7 годин 24 хвилини).