Мінохорони здоров’я та соцрозвитку Росії розробив законопроект, що забороняє використання біотехнологій для клонування людини.

За словами заступника глави відомства Вероніки Скворцової, наразі правове регулювання біомедичних клітинних технологій у Росії не має системного характеру. Вона додала, що прогалини у законодавстві перешкоджають не тільки забезпеченню охорони здоров`я росіян, а й розвитку зазначених технологій.

Заступник міністра охорони здоров`я зазначила, що законопроект Про біомедичні клітинні технології регулює порядок їх розробки, доклінічних і клінічних досліджень, експертизи та держреєстрації. Документ також стосується питань ввезення та вивезення, виробництва, зберігання, застосування і утилізації продуктів біотехнологій.

Відео дня

Зокрема, новий закон встановлює заборону на використання клітинних технологій з метою клонування людини. Крім того, згідно з текстом документа, клітини, одержувані від пацієнта або донора, не можуть бути предметами комерційних угод.

Скворцова додала, що керівництво МОЗ планує представити проект закону в уряд до кінця 2010 року. Згідно з планами міністерства, в разі прийняття нового закону, він набуде чинності з 1 вересня 2011 року.

medportal.ru