Вчені знайшли спосіб оминати мутації в шипах коронавірусу / REUTERS

Новий метод викриває кожну мутацію, які важливі білки коронавірусу SARS-CoV-2 можуть використати, щоб уникнути атаки антитіл. Результати можуть допомогти в розробці ліків проти COVID-19 на основі захисних імунних клітин.

Читайте такожВ Індії політик заявляв про користь купання в багнюці для імунітету, проте сам заразився COVID-19Про це пише Nature, пояснюючи, що імунна система виробляє молекули, які називають антитілами, щоб боротися з інфекціями. Антитіла, які чіпляються до важливих частин так званих "шипів" на поверхні SARS-CoV-2, можуть робити вірус неактивним. Тому вони привабливі для вчених як потенційний метод лікування.

Але з часом віруси накопичують мутації. І деякі з них можуть завадити антитілам чіплятися до них, що дозволяє інфекції "ухилятися" від удару людського імунітету. Вчений Джеймс Кроу з Медичного центру Університету Вандербілт в Нешвілі, штат Теннессі, разом з Джессі Блумом з Центру Раку імені Фреда Хатчінсона в Сієтлі, штат Вашингтон, подбали, щоб коронавірус не мав такої можливості.

Відео дня

Читайте такожВ Азії зафіксували новий штам коронавірусу, який може бути ще заразнішимВони створили найбільш детальну мапу мутацій в білках шипів SARS-CoV-2, які можуть блокувати дію 10 людських антитіл. На її основі вони розробили три коктейлі антитіл, кожен з яких складався з імунних молекул двох типів. Лабораторні випробування показали, що коронавірус не зміг використати мутації, щоб не дозволити їм причепитися. Результати дослідження вчених наразі перебувають на етапі фахової оцінки. Але з ними наразі можна ознайомитися більш детально на сайті bioRxiv.

Вас також можуть зацікавити новини: