Італія \ REUTERS

Коронавірус був присутній у двох великих містах на півночі Італії в грудні 2019 року, більш ніж за два місяці до того, як був виявлений перший випадок.

Читайте такожУ 57% жителів однієї з найбільш постраждалих від коронавірусу провінцій Італії є антитіла

Про це свідчить дослідження стічних вод в національному інституті охорони здоров'я, повідомляє medikforum. Вчені виявили генетичні сліди коронавірусу SARS-Cov-2 в зразках стічних вод, зібраних в Мілані і Турині в кінці минулого року, і в Болоньї у січні, йдеться в заяві інституту.

Відео дня

Результати, підтверджені в двох різних лабораторіях двома різними методами, показали наявність коронавіруса SARS-Cov-2 в зразках, відібраних в Мілані і Турині 18 грудня 2019 року і в Болоньї 29 січня 2020 року. Результати "допомагають зрозуміти початок поширення вірусу в Італії". Вони також "підтверджують вже зібрані міжнародні дані" про стратегічну функцію пробовідбірників в якості інструменту раннього виявлення.Експерт з якості води Джузеппіна Ла Роса і її команда досліджували 40 проб стічних вод з жовтня 2019 року по лютий 2020 року.

Перший зареєстрований випадокв Італії був в середині лютого. Італія стала першою європейською країною, ураженою коронавірусом, і першою в світі, яка запровадила загальнонаціональний карантин.