Ілюстрація \ REUTERS

Цілком можливо, що COVID-19 вступив у стадію так званого вигоряння, оскільки по всьому світу спостерігається все більша кількість пацієнтів, які виздоровіли після цієї інфекції, хоча на початкових етапах летальність була висока.

Читайте такожThe Guardian: Коронавірус нівечить легені жертв до непізнаваності

Хоча з'явилися і перші ознаки виникнення другої хвилі, але на початковій стадії. А деякі вчені припускають, що штам коронавірусу пережив мутацію через суперництво з іншими патогенами, яке істотно ослабило його. Мутація дозволить вірусу мирно жити всередині людського організму, адже якщо він уб'є носія, то загине сам. З'являються перші докази того, що коронавірус вступив у стадію вигорання, на якій він слабшає і стає не більш небезпечний, ніж сезонний грип. Причому ці ознаки зареєстровані на півночі Італії, де був перший потужний удар пандемії в Європі, повідомляє medikforum з посиланням на The Daily Mail.

Відео дня

«Сила вірусу два місяці тому абсолютно не відповідає його потенціалу сьогодні, - заявив глава відділення інфекційних захворювань в госпіталі Сан-Мартіно італійської Генуї професор Маттео Бассетты. - Більшість пацієнтів в березні і квітні були дуже важкими, стикаючись з гострим респіраторним дистрес-синдромом, шоком, мультиорганною недостатныстю. Багато померло в перші дні після госпіталізації. А тепер ми взагалі не спостерігаємо таких пацієнтів. Чи пов'язано це з тим, що вірус втрачає свій потенціал? Я не знаю».

Його припущення підтримується аналізом показників летальності, проведеним епідеміологом Університету Феррари на півночі Італії професором Ламберто Манцолі. З березня по квітень смертність від COVID-19 серед представників всіх вікових груп впала більш ніж наполовину. Поки що дослідження професора Манцолі не опубліковано в якому-небудь авторитетному науковому журналі, оскільки не пройшло незалежної оцінки. Вчені намагаються проаналізувати на графіках криві показників летальності і захворюваності, щоб зрозуміти, чи дійсно вірус слабшає, або просто всі почали більше тестувати і краще лікувати.