Ілюстрація / REUTERS

Майра Рамірез стала першою серед невеликої групи людей, чиєю єдиною надією пережити коронавірус була заміна обох легень.

"Я хочу показати вам шрами. Хочу, щоб люди побачили, на що вірус здатен", - сказала вона журналістам New York Times. Останнє, що Майра Рамірез пам'ятає - це палату в клініці Northwestern Memorial в Чикаго і свій телефонний дзвінок рідним, щоб повідомити їм про своє зараження коронавірусом. Її от-от мали помістити під апарат штучної вентиляції легень. Тож потрібно було, щоб мати жінки ухвалювала медичні рішення замість неї.

Читайте такожУ США в чоловіка з COVID-19 порвалися легені, а майже всі його пальці ампутували

Відео дня

Після того 28-річна Рамірез не прокидалася впродовж шести тижнів. А потім, 5 червня, вона дізналася, що стала першою пацієнткою з COVID-19 в США, якій пересадили обидві легені. У середу вона нарешті пішла додому.

Рамірез належить до невеликої, але дедалі більшої групи пацієнтів, чиї легені були повністю знищені коронавірусом. Тож єдиним їхнім шансом вижити стала пересадка органів.

"Я переконана, що якби потрапила в інший медичний центр, лікарі просто припинили доглядати за мною й дозволили б мені померти", - сказала вона.

Її хірург доктор Анкіт Бхарат 5 липня провів ще одну операцію з заміни легень для іншого пацієнта з COVID-19. Це був 62-річний чоловік. Хірургічне втручання вважається відчайдушним крайнім кроком у випадку людей з фатальними й незворотними ушкодженнями легень. Лікарі не хочуть видаляти дихальні органи людей, якщо є хоча б найменший шанс на відновлення. Загалом за рік в США провели приблизно 2700 пересадок легень.

Читайте такожNewsweek: У більшості одужалих від COVID-19 пацієнтів знайшли ушкодження серця

Пацієнти повинні бути дуже хворі, щоб лікарі наважилися на таку операцію. Водночас вони повинні бути досить сильними, щоб пережити її й пройти через період реабілітації. В розпал пандемії COVID-19 лікарі досі не визначили цей баланс.

"Це велика зміна парадигми. Пересадка легень не розглядалася як варіант лікування інфекційних захворювань. Тож людей це повинно трошки заспокоювати", - сказав доктор Бхарат.

Ще два пацієнти Northwestern Memorial чекають на пересадку легень: один з них з Чикаго, а інший з Вашингтона. Наступного тижня клініка очікує доставку пацієнта з Сієтла. Крім того, команда клініки веде консультації про ще один випадок COVID-19 з групою медиків у столиці США. За словами доктора Бхарата, інші центри трансплантології теж розглядають можливість проведення таких операцій.

Минулої п'ятниці пацієнт з COVID-19 пережив пересадку обох легень в госпіталі Університету Флориди, про що виданню розповів доктор Тіаго Макуча. Однак, у багатьох випадках такі операції провести неможливо через інші серйозні медичні ускладнення. Доктор Бхарат також зауважив, що деякі клініки чекають надто довго, поки трансплантація стане неможливою. Один з пацієнтів Чикаго був доставлений в Northwestern Memorial для проведення операції. Однак, невдовзі в нього почалася кровотеча в легенях, а нирки відмовили. Тож операція стала неможливою.

Читайте такожThe Atlantic: Вакцина від COVID-19 не поверне світ до старої норми на наступний день після появи

"Гадаю, люди повинні допустити таку можливість раніше й хоча б почати обговорювати її", - вважає доктор Бхарат.

Він додав, що інколи пацієнти гинуть, тому що їхні страхові компанії не хочуть покривати операцію або платити за транспортування. Через це виникають неприпустимі затримки.

"Це все дуже незвично для нашої сфери. Лікарям буде важко визначити, які пацієнти справді можуть бути кандидатами на пересадку. І чи ще є для цього час. Ми не хочемо робити це надто рано, коли хворий ще може одужати від COVID-19 й повернутися до хорошої якості життя. Але ми також не хочемо пропустити вікно можливостей і дочекатися, поки пацієнт буде надто хворим", - пояснив Макуча.