Перші випадки коронавірусу були зафіксовані в Британії 31 січня 2020 року \ фото REUTERS

Група британських парламентаріїв випустила доповідь, в якій визнала дії уряду на чолі з Борисом Джонсоном на самому початку пандемії коронавірусу найсерйознішим провалом у сфері громадського здоров'я за всю історію країни.

Документ підготовлений двома парламентськими комітетами - охорони здоров'я та соціального захисту і науки і технологій, - до яких входять члени всіх партій, представлених у парламенті.

Мета цього 150-сторінкового документа - дати оцінку діям влади і проаналізувати причини найвищої смертності від коронавірусу в Західній Європі (близько 150 тис. осіб).

Відео дня

Голова обох комітетів, які підготували доповідь, консерватор Джеремі Хант підкреслив, що природа пандемії і швидкість її поширення застали весь світ зненацька, і неможливо було все зробити правильно.

"Досвід Британії в цій боротьбі складається як з великих досягнень у низці питань, так і з величезних помилок. Винести уроки з тих і інших - життєво важливо", - сказав Хант.

Автори доповіді дійшли висновку, що первісна стратегія британської влади, спрямована на досягнення так званого стадного імунітету, була великою помилкою.

Крім того, що вона сама по собі виявилася провальною, вона також призвела до того, що перший локдаун в країні був введений набагато пізніше, ніж того вимагала ситуація, і призвела до невиправданих людських жертв.

Читайте такожCovid-вакцинація була успішною: у Сполученому Королівстві та Ірландії скасовують карантинні обмеження

У доповіді особливо підкреслено, що в рішеннях уряд спирався на думку наукових радників, а ті в свою чергу виходили з досвіду боротьби з епідемією грипу - коли упор робиться на те, щоб контролювати поширення вірусу, а не на спроби повністю його зупинити.

При цьому, вважають автори, швидко стало зрозуміло, що світ зіткнувся з принципово новим видом інфекції, і рішення наукової ради при британському уряді викликають серйозні питання.

У документі також зазначені і успішні кроки влади в боротьбі з пандемією, зокрема, програма загальної вакцинації, яка була швидко і успішно розгорнута.

Представник Даунінг-стріт подякував парламентарям за доповідь і заявив, що наступного року уряд проведе відкрите суспільне дізнання за підсумками боротьби з пандемією коронавірусу.

Висновки доповіді стосуються ситуації в Англії. Рішення урядів Уельсу, Північної Ірландії та Шотландії не аналізувалися, повідомляє Бі-бі-сі.

Коронавірус в Британії

Перші випадки захворювання на коронавірус були зафіксовані в Британії 31 січня 2020 року, а перший загальнонаціональний локдаун був оголошений лише 23 березня, коли в багатьох країнах вже давно діяв режим карантину.