Ганді вимагає терміново прискорити вакцинацію в Індії / фото REUTERS

Лідер індійської опозиції Рахул Ганді зажадав, щоб уряд терміново вакцинував всю країну для приборкання другої хвилі епідемії коронавірусу.

За даними Reuters, Рахул Ганді заявив, що за останній тиждень в країні було зареєстровано рекордних 1,5 мільйона нових випадків COVID-19.

Рахул Ганді є онуком прем'єр-міністра Індії Індіри Ганді, вбитої в 1984 році,

Відео дня

"Відсутність в уряду чіткої і послідовної стратегії вакцинації від COVID-19, а також його зарозуміла і передчасна заява про перемогу у зв'язку з експоненціальним поширенням вірусу поставили Індію у вкрай небезпечне становище", - цитує Reuters слова Рахула Ганді в листі, адресованому прем'єр-міністру Нарендре Моді в п'ятницю, 7 травня 2021 року, пише Обозреватель.

Читайте такожПАРА хоче повернути в Індію мільйон доз вакцини AstraZeneca

Моді широко критикували за те, що він не вжив жодних дій для придушення другої хвилі, після того, як релігійні фестивалі та політичні мітинги залучили десятки тисяч людей в останні тижні і стали заходами "суперрозповсюдження" епідемії смертельної інфекції.

Його уряд також піддавався критиці за занадто швидке зняття соціальних обмежень після першої хвилі і за затримки програми вакцинації в країні, яка, на думку медичних експертів, є єдиною надією Індії на стримування другої хвилі COVID-19.

Хоча Індія є найбільшим виробником вакцин у світі, вона намагається виробляти і поширювати достатньо доз, щоб зупинити хвилю COVID-19.

Моді підкреслив, що індійські штати повинні підтримувати рівень вакцинації. Хоча в країні було введено не менше 157 мільйонів доз вакцини, темпи вакцинації в останні дні різко впали.

"Досягнувши показника близько 4 мільйонів в день, зараз ми знизилися до 2,5 мільйонів в день через брак вакцин", - цитує слова Амартія Лахірі, професора економіки Університету Британської Колумбії, в газеті Mint. - "Цільова цифра в 5 мільйонів в день - це нижня межа того, до чого ми повинні прагнути, оскільки навіть при таких темпах нам знадобиться рік, щоб отримати кожному по дві дози. Ситуація, на жаль, дуже похмура".

Коронавірус в Індії

У п'ятницю Індія повідомила про чергове рекордне щоденне зростання випадків коронавірусу - 414 188, в результаті чого загальна кількість нових випадків за тиждень досягла 1,57 мільйона. Загальна кількість смертей в цій країні наразі становить 21,49 мільйона. Смертність від COVID-19 зросла на 3915 до 234083.

Медичні експерти кажуть, що реальна поширеність COVID - 19 в Індії в 5-10 разів перевищує офіційні дані.

Система охорони здоров'я Індії руйнується під вагою пацієнтів, в лікарнях не вистачає ліжок і медичного кисню. Морги і крематорії не справляються з такою кількістю трупів і саморобних похоронних багать, спалених в парках і на парковках.

Наразі інфекція поширюється з перенаселених міст у віддалені сільські села, в яких проживає майже 70% 1,3-мільярдного населення.

Кілька індійських штатів запровадили різні рівні соціальних обмежень, щоб спробувати зупинити інфекцію, але федеральний уряд чинив опір введенню національної ізоляції.

Допомога з-за кордону продовжує надходити, зокрема, партії вакцини від COVID-19 з Польщі, Нідерландів та Швейцарії досягли Індії в п'ятницю, повідомив у Twitter офіційний представник міністерства закордонних справ Аріндам Багчі.