Танкер мають обстежити водолази / фото УНІАН

Танкер «Делфі», який зазнав катастрофи в Одесі, необхідно обстежити за допомогою водолазів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції повідомив в. о. начальника адміністрації Одеського морського порту Денис Карпов.

Читайте такожАварія танкера "Делфі" в Одесі: судно працювало нелегальною морською заправною станцією (відео)

Відео дня

За його даними, згідно з Кодексом торговельного мореплавства, капітан Одеського порту направив відповідну вимогу судновласнику, в якій прописано вимогу - упродовж тижня судновласник має підготувати всі заходи щодо підняття судна.

Роботи безпосередньо із самого підняття мають бути завершені упродовж двох тижнів.

Водночас, як зазначив Карпов, якщо судновласник не виконає ці вимоги, згідно із законодавством, питання вирішуватиметься силами української сторони.

При цьому, щоб зрозуміти критичність стану судна, потрібно провести водолазне обстеження. Спочатку зовні, а в разі необхідності - всередині.

Для проведення зовнішнього обстеження мають бути сприятливі погодні умови. Зокрема, в умовах шторму, поривчастого вітру танкер може завалитися, що може спричинити загибель водолазів.

«Для внутрішнього обстеження, виходячи з того, що це танкер, необхідні додаткові заходи: дегазація, зачистка, замивання тощо», - сказав Карпов.

Після обстеження, з урахуванням виявлених пошкоджень, вирішуватиметься питання про те, як знімати танкер з мілини - цілковито чи частинами тощо.

Карпов не зміг уточнити, куди саме і коли відбуксирують «Делфі», оскільки, окрім вищеназваних проблем, існують юридичні нюанси - за фактом аварії поліція відкрила кримінальне провадження. Чиновник не виключає, що в рамках розслідування може бути прийнято рішення про транспортування «Делфі» на відповідальне зберігання.

Як повідомляв УНІАН, у Чорному морі біля Одеси зазнав аварії танкер «Делфі» з трьома українцями на борту. Танкер подав сигнал лиха ще ввечері 20 листопада, коли потрапив у зону нагляду морського порту «Південний» (Одеська обл.). Пізніше внаслідок негоди його віднесло до пляжу «Дельфін» в Одесі. За даними Адміністрації морпортів, цей танкер був без вантажу. Голова Одеської ОДА Максим Куций заявив, що екіпаж відмовляється покинути судно. Пізніше водолази евакуювали трьох членів екіпажу, які були знесилені і сильно замерзли.

Аварія танкера призвела до забруднення узбережжя - в.о. голови Держекоінспекції України Єгор Фірсов заявив у Facebook, що гранично допустимі норми завищено в 157 разів. 25 листопада в мерії заявили, що рівень забруднення значно знизився.

За фактом аварії поліція відкрила кримінальне провадження.

Сьогодні стало відомо, що для встановлення сорбувальних бонів навколо танкера залучено Військово-морські сили ЗСУ.