Танкер «Делфі» зазнав аварії з трьома українцями на борту / фото УНІАН

В Одесі до встановлення бонових огороджень навколо танкера «Делфі», що зазнав аварії, залучили Військово-морські сили Збройних сил України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції повідомив в. о. начальника адміністрації Одеського морського порту Денис Карпов.

«Вчора вдень ми залучили сили і засоби ВМС, які нам допомагають. Сьогодні о 9.15 два судна ВМС і наші буксири вийшли в місце розташування «Делфі» і зараз йде безпосередня операція зі встановлення бонів навколо танкера. Тобто, якщо станеться витік нафтопродуктів, його буде одразу локалізовано», - розповів Карпов.

Відео дня

Читайте такожАварія танкера "Делфі" в Одесі: судно працювало нелегальною морською заправною станцією (відео)

Як пояснив чиновник, коли судно сіло на мілину в районі міського пляжу «Дельфін», було проведено бонування - на березі виставили 140 метрів сорбувальних бонів, але встановити аналогічні загородження навколо судна не вдалося через негоду - шторм, сильний вітер.

За його словами, коли в адміністрацію Одеського порту надійшла інформація про те, що некерований танкер залишає акваторію порту «Південний» і його несе в одеську акваторію, було вжито всіх оперативних заходів для мінімізації можливих збитків.

«Ми відразу за тривогою зняли з якорів усі судна, які стояли на рейді, щоб уникнути зіткнення з дрейфуючим судном, тому що ризики в цьому напрямку були максимальними», - розповів Карпов.

Відповідаючи на запитання про те, чи використовувався танкер для контрабандної дозаправки суден, він зазначив, що донедавна (приблизно до 19 листопада поточного року) судно перебувало за 12-мильною зоною (в нейтральних водах). Тому вплинути на будь-які незаконні дії (якщо вони мали місце) українська сторона не могла.

«У державних водах все покладено на нашу Морську охорону, Держприкордонслужбу. У нейтральних водах у таких випадках має бути вжито, напевно, спільних зусиль з іншими державами», - прокоментував Карпов.

Він уточнив, що, згідно з офіційною інформацією, «Делфі» ще навесні 2018 року вийшов з румунського порту Констанца, після чого «його ніхто не бачив».

За даними прикордонників, основні документи танкера прострочені з 2018 року.

Як повідомляв УНІАН, у Чорному морі біля Одеси зазнав аварії танкер «Делфі» з трьома українцями на борту. Танкер подав сигнал лиха ще ввечері 20 листопада, коли потрапив у зону нагляду морського порту «Південний» (Одеська обл.). Пізніше внаслідок негоди його віднесло до пляжу «Дельфін» в Одесі. За даними Адміністрації морпортів, цей танкер був без вантажу. Водолази евакуювали трьох членів екіпажу, які були знесилені і сильно замерзли.

Аварія танкера призвела до забруднення узбережжя. Зокрема, за інформацією в. о. голови Держекоінспекції України Єгора Фірсова, гранично допустимі норми були завищені в 157 разів. 25 листопада в мерії заявили, що рівень забруднення значно знизився.