Нардепи звернулися до урядовців щодо ситуації зі страховими виплатами медикам / фото УНІАН

Ряд депутатів звернулися до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та міністра охорони здоров’я Максима Степанова щодо ситуації зі страховими виплатами медичним працівникам, які захворіли на COVID-19 під час виконання професійних обов’язків.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

"Що не так зі страховими виплатами медичним працівникам, які захворіли на COVID-19 під час війни з пандемією? З цим питанням спільно з колегами сьогодні звернулася до прем’єр-міністра України та міністра охорони здоров’я. Ми усвідомлюємо, що проблема є системною і потребує негайного вирішення", - написала вона.

Кравчук пояснила, що страхові виплати медичним працівникам та членам їхніх сімей мають здійснюватися Фондом соціального страхування.

Станом на 31 серпня, зазначила вона, до органів Фонду надійшло 783 затверджені акти Н-1/П щодо медичних працівників, які захворіли COVID-19 під час виконання професійних обов’язків.

"Люди не змогли отримати компенсації відразу з 2-х причин: відсутність висновків медико-соціальної експертної комісії про встановлення медичним працівникам групи інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності; досі немає нормативно-правових актів МОЗ, що врегулювали б питання встановлення інвалідності у зв’язку з COVID-19", - пояснила Кравчук.

Водночас, станом на 31 серпня, зауважила вона, Фонд отримав 84 повідомлення про смертельні випадки серед медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я через захворювання на COVID-19, по 53 з них вже завершено "розслідування нещасного випадку".

Читайте такожРодинам померлих від коронавірусу медиків виплатять по 1,5 мільйона гривень

За даними заступника голови фракції, станом на 1 вересня Фонд частково профінансував одноразові виплати родинам: сім’ям 11 померлих медичних працівників на загальну суму 2,3 млн; сім’ям 9 померлих медичних працівників на загальну суму 14,2 млн грн.

"Питання не у пошуку винних, а у пошуку розуміння, як швидко вирішити проблему на законодавчому рівні та передбачити відповідні кошти у бюджеті на 2021 рік, адже боротьба з COVID-19 триває. Дякую українським медикам за те, що ви продовжуєте непохитно стояти на варті життя та здоров’я українців, незважаючи ні на що. Ми, зі свого боку, зробимо все можливе, щоб ви дійсно відчували нашу вдячність", - написала Кравчук.

Вас також можуть зацікавити новини