Ілюстрація REUTERS

Національний банк України (НБУ) уточнив, що ті страхові компанії, які працюють на вітчизняному ринку, з 1 липня поточного року, після переходу під контроль регулятора в рамках Закону про "спліт", автоматично отримають ліцензію на ті види страхування, які вони вже провадять.

Читайте такожСтраховий ринок України після переходу під контроль НБУ через пару років стане зовсім іншим - експертПро це сказано на сторінці Нацбанку у соцмережі Facebook з посиланням на підсумки обговорення фахівців НБУ з представниками страхового ринку раніше оприлюдненої регулятором Білої книги "Майбутнє регулювання ринку страхування".

"Переліцензування компаній з 1 липня не відбудеться. Компанії, які працюють сьогодні, автоматично отримають ліцензію на ті види страхування, які вони вже провадять. І тільки якщо компанія вирішить розширити цю ліцензію на додаткові види страхування, вона має подати відповідні документи до НБУ", - сказано в повідомленні з посиланням на директора департаменту ліцензування НБУ Олександра Бевза.

Відео дня

Зокрема, у вищезгаданій Білій книзі Нацбанк пропонує фундаментально нове регулювання для ринку, спрямоване на вирішення ключових проблем, серед яких проблеми з платоспроможністю та ліквідністю, відсутність чіткої бізнес-моделі в більшості компаній, а також низький рівень управління ризиками та корпоративного управління.

Також повідомляється, що Нацбанк виступає за здійснення реєстрації страхових агентів і формування певних мінімальних вимог до тих, хто виконує таку функцію.

Зазначається, що більш детально питання регулювання діяльності страхових посередників буде викладено у пропозиціях до проекту закону про страхову дистрибуцію, над яким НБУ буде продовжувати роботу у другому півріччі поточного року.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці квітня Нацбанк оприлюднив своє бачення розвитку страхового ринку України, яке, зокрема, передбачає скасування ліцензування окремих видів страхування, а також скасування великої кількості обов'язкових видів страхування, багато з яких не працюють.

Крім того, реформа страхового ринку передбачає впровадження цивілізованого процесу виходу страхових компаній з ринку, для чого НБУ планує в перспективі створити фонд гарантування вкладів в сегменті страхування життя.

Верховна Рада України в 2019 році прийняла закон про «спліт», який передбачає ліквідацію Нацкомісії держрегулювання ринків фінпослуг і поділ її функцій між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).