фото: ua.depositphotos.com

Фізичні особи-підприємці та самозайняті особи, тимчасово звільнені від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) з метою їх підтримки на період дії протиепідемічних заходів, а також частково безробітні, продовжують вважатися застрахованими у Фонді соціального страхування України (ФССУ) особами.

Про це повідомила прес-служба ФССУ.

Зазначається, що такі особи мають право на всі виплати і послуги від фонду, передбачені законодавством про загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Зокрема, на допомогу з тимчасової втрати працездатності у випадку хвороби або травми, а також компенсацію втраченого заробітку за час ізоляції від COVID-19 на підставі відповідних лікарняних листів.

Відео дня

Читайте такожУкраїнці почали активніше страхувати своє життя від коронавірусу

Обчислення середньоденного доходу для визначення розміру допомоги від ФССУ період звільнення від сплати єдиного внеску вважається не відпрацьованих з поважних причин. Ці місяці не включаються в розрахунковий період.

«Однак період часткового безробіття не відноситься до поважних причин і не виключається з розрахункового періоду. При обчисленні середньоденної заробітної плати для таких осіб обліковують нараховану заробітну плату, з якої сплачено ЄСВ», - йдеться в повідомленні.

Читайте такожФункції Фонду соцстрахування можна передати приватним страховим компаніям - НБУ

При цьому, зазначили в прес-службі ФССУ, в суму заробітної плати, з якої обчислюється середня заробітна плата, включається допомога по частковому безробіттю. Даний посібник на період карантину надається територіальним органом центрального органу виконавчої влади застрахованим особам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення робочого часу із-за проведення заходів щодо запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби, передбачених карантином, за зверненням роботодавця для її виплати працівникам.

Як повідомляв УНІАН, Фонд соцстрахування компенсує медичним працівникам 100% втраченого заробітку через ізоляції від COVID-19.

Раніше Кабмін збільшив бюджет ФССУ на випадок безробіття на 6 млрд грн.