Київ. 11 серпня. УНІАН. Державна прикордонна служба України вважє найефективнішим виходом із непростої ситуації, яка складається на пунктах пропуску через кордон України, зростання кількості пунктів або розбудову інфраструктури існуючих переходів.

Про це УНІАН повідомили у відділі з питань взаємодії із ЗМІ та зв’язків з громадськістю Державної прикордонної служби.

У повідомленні зазначається, що в останні місяці спостерігається значне перевантаження багатьох пунктів пропуску та почасти їх фізична неспроможність здійснювати ефективний пропуск пасажирів і транспорту, що стає причиною виникнення черг.

Відео дня

Держприкордонслужба повідомляє, що з початку року кордон України перетнуло понад 52 млн. осіб та майже 11 млн. транспортних засобів. 9 серпня вперше за всю історію кількість осіб, що перетнула державний кордон, перевищила 400 тисяч і становила 426 тисяч осіб, 10 серпня кордон перетнуло понад 415 тисяч осіб. Водночас лише у червні цього року ці показники вперше перетнули 300-тисячну позначку.

Сьогодні чимало пунктів пропуску працюють за межею своїх проектних пропускних можливостей, при цьому деякі здійснюють значно більше, ніж передбачено, пропускних операцій, йдеться у повідомленні.

Зокрема, пункт пропуску „Гоптівка ” на ділянці українсько-російського кордону в Харківській області при проектній пропускній спроможності 2 тисячі осіб та 800 легковиків іноді пропускає за добу понад 20 тисяч осіб та 5 тисяч легкових автомобілів, пункт пропуску на кордоні з Білоруссю у Чернігівській області „Нові Яриловичі ” змушений оформляти щодобово близько 12 тисяч осіб, хоч розрахований лише на 2,5 тисячі осіб.

Непроста ситуація щодо перетину вантажних автомобілів склалась на українсько-польській ділянці, йдеться у повідомленні. Так, минулої доби у пункті пропуску « Рава-Руська » на Львівщині було пропущено в Україну майже у 3,5 рази більше вантажівок – 174 одиниці при проектній пропускній спроможності на в’їзд – лише 50 вантажівок. Майже удвічі більше пропущено через пункт пропуску « Ягодин » на Волині (497 вантажівок) та більше як у 1,5 рази (304 вантажівки) - у пункті пропуску « Краківець » на Львівщині. При цьому, станом на 7.00 понеділка черги на в’їзд в Україну із Польщі залишаються: перед пунктом пропуску « Ягодин » – близько 500 вантажівок, перед « Равою-Руською » - близько 90 ванажівок та перед « Краківцем » - близько 70 вантажівок.