Масниця 2020 року / УНІАН

Масниця в Україні святкується традиційно протягом тижня перед Великим постом – з 24 лютого до 1 березня. Свято знаменує початок весни, а в людей асоціюється з початком пошуків кохання, залицянь і любощів.

Читайте такожДень Іверської ікони Божої Матері: історія святині і свята

Масницю 2020 заведено зустрічати як разом з ріднею, так і з друзями. Вибір останнього товариства предки пояснювали саме з пошуком партнера з метою продовжити рід у майбутньому.

Відео дня

Це був останній тиждень перед Великим постом, коли можна було справляти весілля. Хоч Церква додала свято до свого календаря, проте воно не набуло повністю християнського змісту, про що свідчать прикмети, табу й ритуали, які дійшли до сьогодні.

Масниця: заборони, які треба було беззастережно дотримуватися під час свята

Останній тиждень перед Великим постом східні слов’яни завжди проводили обережно, адже заборонялися будь-які сварки, злість і лихослів’я. Предки вважали, що порушення цієї заборони може спричинити природні катаклізми: природа могла "віддячити" людям засухою або літніми повенями, що напевно знищили б осінній урожай.

Масниця – прикмети та звичаї / УНІАН

У Масницю краще відмовлятися від м’яса і робити млинці – традиційну страву цього тижня – з ікрою, фруктами, сиром чи з медовим сиропом.  

Не можна й зустрічати гостей у неприбраному домі. Треба заздалегідь подбати про чистоту оселі, адже візити гостей є однією з головних традицій Масниці. У сиву давнину, слов’яни запрошували родичів і друзів на спільні поїдання млинців. Водночас забороняється переїдання.

Масниця: прикмети й замовляння

Прикмети на Масницю стосуються насамперед приходу весни, родини і турботою про майбутній врожай.

Теща повинна вдосталь почастувати зятя млинцями, тоді їх стосунки будуть хорошими.

Несподівані гості – на щастя.

Якщо на Масницю позбутися непотрібних речей, вони обов’язково повернуться обновками.

Мороз на Масницю – до жаркого літа.

Сварки на Масницю – врожаї затоплять дощі.

Щоб принести до хати добробут і гроші, почастуйте млинцями безхатьків і випадкових людей.

Тепло на Масницю – засуха влітку.

Хто в домі залишиться – поховає своє господарство.

На Масницю не тільки прикмети, а й звичаї грають важливу роль. Так, у понеділок всі ходили в гості. Цього дня влаштовували гуляння, катання на санчатах і пекли млинці.

Масниця: прикмети та замовляння / УНІАН

У вівторок влаштовували веселі забави, ворожили на суджених. У середу господині пекли ласощі, тещі приймали зятів і пригощали їх млинцями. У четвер – гуляння всіма сім’ями: кінські перегони, катання на ковзанах, санчатах, кидання сніжками тощо.

У п’ятницю були "тещині вечори" - зяті пригощали тещ, після чого катали їх вулицями села або міста. При цьому злу тещу везли по вибоїстій дорозі, а лагідну – по прямій.

А вже в суботу невістки запрошували сестер чоловіка, усіляко розважали і частували їх. У неділю українці просили вибачення у близьких і підпалювали опудало, що уособлювала Масницю.

Таким чином, на Масницю народні прикмети стосувалися здебільшого взаємовідносин у сім’ї й піклуванням про врожайні сезони.

Масниця: історія свята

Масницю святкували ще до приходу до Київської Русі християнства. Східні слов’яни під час цього свята вшановували бога плодовитості й просили його про гарний врожай восени. Як і сьогодні, наші предки підпалювали опудало, яке символізувало цього бога, на знак нового циклу життя.