этот материал доступен на русском

Ароматна та соковита лазанья: як приготувати смачну страву

17:46, 19 травня 2020
Свята
8441 0
Лазанья - рецепт приготування / фото: ua.depositphotos.com

Лазанья – дуже смачна й ситна страва італійської кухні, яка отримала визнання в усьому світі. Являє собою вона пласти тіста, перекладені різною начинкою.

Читайте такожНайсмачніший Бануш: рецепт простої та ситної страви

Ця страва вважається непростим, тому що складається з трьох етапів приготування – соус болоньєзе, соус бешамель і тісто для лазаньї. До того ж, для справжньої італійської лазаньї потрібен певний набір інгредієнтів.

Однак, хоч приготування лазаньї є тривалим і трудомістким процесом, але воно того варто. Результат перевершить усі очікування – ви отримаєте смачну та соковиту страву, що просто тане в роті.

Класична Лазанья

  • Листи лазаньї – 200-250 г
  • Фарш – 1 кг
  • Помідори – 500 г
  • Цибуля – 200 г
  • Морква – 150 г
  • Часник – 3-4 зубчики
  • Молоко – 1 літр
  • Вершкове масло – 100 г
  • Борошно – 100 г
  • Сир твердий – 300 г
  • Пармезан – 50 г
  • Сіль
  • Перець
  • Рослинна олія

Готуємо соус болоньєзе. Цибулю та часник дрібно нарізати. Моркву натерти на середній тертці. З помідорів зняти шкірку, м’якоть подрібнити в блендері або натерти на тертці.

Цибулю та часник обсмажити на олії. Додати моркву. Обсмажити.

Потім додати фарш, посолити і поперчити. Тушкувати до готовності (приблизно 20-25 хвилин).

Далі додати помідори. Тушкувати протягом 5 хвилин.

Готуємо соус бешамель. Масло розтопити. Додати борошно й перемішати. Злегка обсмажити.

Тонкою цівкою влити молоко, перемішати. Довести до кипіння.

Нагрівати доти, поки соус не стане за консистенцією нагадувати рідку сметану. Головне, стежити, щоб не утворилися грудочки.

Соус трохи посолити, за смаком можна додати мускатний горіх або часник.

Як приготувати найсмачнішу Лазанью / фото: ua.depositphotos.com

Сир натерти на середній тертці. Пармезан натерти на дрібній тертці.

У форму для запікання викласти листи лазаньї (уважно прочитайте інструкцію на упаковці, деякі фірми пропонують листи лазаньї відварити, деякі – використовувати сухі листи).

На листи лазаньї викласти половину м’ясного соусу.

Викласти 1/3 соусу бешамель. Посипати половиною натертого сиру. Накрити листами лазаньї. Викласти решту м’ясного соусу. Змастити соусом бешамель. Посипати сиром, що залишився. Знову викласти листи та змастити соусом бешамель.

Поставити в духовку. Запікати при температурі 180°С протягом 40-45 хвилин.

Готову лазанью вийняти, посипати пармезаном (можна трохи пармезану відкласти, щоб посипати ним готову лазанью). Поставити в духовку ще на 5-10 хвилин.

Лазанья з грибами

  • Листи лазаньї – 5 шт.
  • Гриби – 400 г
  • Молоко (холодне) – 400 мл
  • Сир (твердий або напівтвердий) – 100 г
  • Помідори середні – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста середня – 1 шт.
  • Часник – 4 зубчики або за смаком
  • Масло вершкове – 45-50 г
  • Борошно – 40 г
  • Орегано (сушений) – 1 ч.л.
  • Базилік (сушений) – 1 ч.л.
  • Мускатний горіх – 0,5 ч.л. (або за смаком)
  • Олія – для обсмажування
  • Сіль – за смаком

Цибулю нарізати чверть кільцями. Кілька зубчиків часнику натерти на дрібній тертці або подрібнюємо зручним способом. Гриби дрібно порізати.

Гриби, цибулю і часник потрібно обсмажити на олії. Можна спочатку випарувати з грибів всю зайву рідину, а потім додати цибулю з часником, і смажити все це до золотистого кольору.

З помідорів потрібно зробити пюре. У томатне пюре додати по чайній ложці сухих орегано і базиліка, добре перемішати.

Робимо соус бешамель. На невеликому вогні розтоплюємо 45-50 г вершкового масла (воно не повинно кипіти). У розтоплене масло додаємо 40 г борошна, добре перемішуємо борошно з маслом і смажимо пару хвилин помішуючи.

Знімаємо кухлик або сковороду з вогню і по чуть-чуть додаємо холодне молоко. Після кожного додавання дуже добре розмішуємо масу до однорідності, щоб соус був без грудочок.

Далі знову на невеликому вогні варимо соус до загустіння, постійно помішуючи. Він повинен вийти густий, але текучий. Ближче до кінця приготування соусу додаємо в нього сіль і мускатний горіх за смаком. Добре перемішуємо, щоб грудочки мускатного горіха розійшлися в соусі. Готовий соус накриваємо кришкою, щоб уникнути завітрювання.

Читайте такожНіжно та соковито: рецепти найсмачнішого Жульєну

Духовку розігріваємо до 190°С. Сир натираємо на крупній тертці і приступаємо до складання лазаньї. Беремо форму, яка за розміром підходить під один лист лазаньї. Якщо листи лазаньї вимагають попереднього відварювання, то відваріть їх за інструкцією на упаковці.

На дно форми наливаємо трохи соусу бешамель. Кладемо лист лазаньї.

На лист наливаємо 2-3 столових ложки бешамелю. Зверху викладаємо чверть грибів з цибулею – розподіляємо по листу. Гриби зверху змащуємо чвертю томатного соусу.

Так повторюємо ще 3 рази: на томатний соус – лист лазаньї і т.д. Четвертий шар грибів з томатним соусом накриваємо п’ятим листом лазаньї та заливаємо соусом

Зверху посипаємо натертим сиром. Сир за бажання можна додавати в кожен шар.

Відправляємо лазанью в розігріту до 190°С духовку на 35-40 хвилин. Якщо сир дуже швидко перетворюється на корочку, накрийте лазанью фольгою.

Готовій лазаньї даємо трохи охолонути – тоді її простіше буде різати.

Читайте новини шоу-бізнесу, гороскопи на каналі УНІАН Lite в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Теги: #рецепт