Президент зізнався, що вражений масштабами повені / УНІАН

Президент Володимир Зеленський, який в четвер увечері, 25 червня, прибув в Івано-Франківську область, проінспектував роботу служб, що займаються ліквідацією масштабних паводків.

Про свої враження він розповів під час ефіру ток-шоу "Право на владу".

Президент зізнався, що вражений масштабами повені. При цьому він високо оцінив роботу всіх рятувальних служб і висловив надію, що через кілька днів місцевим жителям вдасться повернутися до звичного життя.

Відео дня

"Я перебуваю зараз Ланчині на Франківщині. Дійсно вражає масштаб цієї трагедії і те, що ми бачили з висоти гелікоптера, і тут бачимо, спілкуючись з людьми. Бачимо, що затоплений регіон, зруйновано понад 8 тисяч будинків, затоплено близько 10 тисяч га сільського господарських земель. Зруйновані дороги, дамби, кілька старих мостів", - розповів Зеленський.

Читайте такожПовінь на Прикарпатті: прокуратура відкрила кримінальну справу

Він нагадав, що в регіоні вже відновили рух по всіх дорогах державного значення. На місці зараз працюють фахівці ДСНС, Нацгвардія, поліція, "Укравтодор". Глава держави зазначив, що для повної ліквідації знадобиться певний час.

"Люди вражені роботою всіх наших служб. Це правда. І я хотів це побачити і почути від людей - і дійсно це підтверджую. Я думаю, що цілком нормальне життя протягом найближчих днів буде відновлено", - висловився Зеленський.

Президент зазначив, що Кабмін сьогодні виділив близько 700 мільйонів гривень на відновлення зруйнованої інфраструктури, а люди, які залишилися без будинків, отримають фінансову допомогу.

"Що важливо, насамперед, відновлення не тільки будівель для людей. Тому що деякі будівлі не можна повернути, скажімо так, до життя. Тому люди будуть переселені і буде обов'язково ще і фінансова допомога. Не хочу входити в деталі - солярка потрібна, гумові човни, зараз для людей, і харчування. Все це - харчування, вода. Тому що затоплено майже все", - додав Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, за даними ДСНС, на Івано-Франківщині в результаті інтенсивних опадів та підняття ґрунтових вод підтоплено понад 5 тисяч житлових будинків, зруйновано 125 км автодоріг і 29 мостів.

Інтенсивні опади 22-24 червня призвели до ускладнення паводкової ситуації в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Закарпатській і Тернопільській областях.

У чотирьох західних областях через негоду підтоплено 285 населених пунктів.