В Україну йдуть сильні морози / фото ua.depositphotos.com

У найближчий тиждень на українців чекає сильне похолодання. Температура опускатиметься до -15° та навіть нижче. Опади чергуватиметься з сонцем. Однак похолодання буде недовгим. Вже до вихідних погода зміниться і стовпчики термометрів впевнено поповзуть вгору.

Про це свідчать дані Погода УНІАН.

Тиждень в Україні розпочнеться з температурних контрастів. 10 січня в західних і північних областях очікується мороз до -1° до -7°. При цьому в центрі, на сході і на півдні країни буде плюсова температура. Невеликі дощі очікуються в Луганській, Запорізькій та Одеській областях.

Відео дня
Погода в Україні 10 січня / фото УНІАН

У вівторок, 11 січня, стовпчики термометрів впевнено поповзуть вниз. Нічні морози в більшості областей досягнуть -10°...-15°, лише на півдні буде трохи тепліше. А вдень на заході, на півночі і в центрі країни очікується до -1°...-6°, а на сході та півдні - до 0°...+2°. При цьому в північних, а також у Волинській областях буде сніг.

Погода в Україні 11 січня / фото УНІАН

До середини робочого тижня морози ще більше зміцніють. Вночі температура опускатиметься до -10°...-17°, вдень також по всій країні встановиться "мінус". Найхолодніше буде на півночі та північному сході України, де стовпчики термометрів не піднімуться вище -9°...-11°.

Погода в Україні 12 січня / фото УНІАН

З четверга, 13 січня, погода в Україні почне змінюватися: стовпчики термометрів піднімуться і почнуться опади. Найбільше потепління відчують жителі західних областей, де вдень очікується до -1°...+3°. На півночі буде -3°...-11°, в центрі - до -3°...-8°, на сході близько -8°...-9°, а на півдні - до -2°...-7°.

Сніг цього дня очікується на північному заході, а також у Черкаській та Вінницькій областях.

Погода в Україні 13 січня / фото УНІАН

Перед вихідними в Україні стане ще тепліше. Вночі ще можливі невеликі морози, а вдень на заході, півночі та місцями в центрі країни буде від 0° до +3°. Невеликі денні морози збережуться на сході та півдні України.

Разом з потеплінням налетять й опади. Мокрий сніг, сніг і невеликі дощі накриють практично всю країну, за винятком південних областей.

Погода в Україні 14 січня / фото УНІАН

На вихідних українців чекають невеликі температурні гойдалки. У суботу, 15 січня, в більшості областей буде невелика хмарність і до +4° вдень. Однак у неділю, 16 січня, переважатиме суцільна хмарність, на північному заході, півночі та сході - сніг. Повернуться і невеликі денні морози, до -4°.

Погода в Україні 15 січня / фото УНІАН
Погода в Україні 16 січня / фото УНІАН

Народний прогноз на тиждень

10 січня - день Гната, Юхима і Петра. У цей день птахи підкажуть, якою буде погода: Снігур заспівав - на заметіль, сорока під стріху лізе - на заметіль.

11 січня - день пам'яті 14 тисяч вифлеємських немовлят, які були вбиті царем Іродом. Наші предки вважали, що саме в цей день нечиста сила стає особливо жорстокою. Тому 11 січня прийнято було підпалювати кілочки, які, згораючи, проганяли зло.

12 січня - мучениці Онисі. В цей була така прикмета-приказка: до Дня Онисі - холоди над землею повисли.

13 січня - преподобної Меланії Римлянки або, як його ще називають в народі, свято Маланки. Якщо в ніч дме вітер, то рік буде спекотним і врожайним, західний вітер віщує хороші надої та велику кількість риби в річках і озерах, а східний вітер обіцяє рясний урожай фруктів. Яка Маланка, такі й Петро з Павлом (12 липня). 

14 січня - Василя Великого. Якщо на Василя з ранку туман, то буде хороший урожай влітку і восени. Хуртовина на Василів день віщує багатий урожай горіхів. Іній рясно покриває на Василя всі дерева, буде урожай на хліб. Ніч на Василя зоряна - до врожаю ягід. Сніг випаде в цей день - буде щасливий рік. 

15 січня - преподобного Серафима Саровського - чудотворця, який мав мирське ім'я Прохор. 15 січня на полях іній - буде мокрий рік.

16 січня - День Павла. Багато снігу - багато хліба, багато води - багато трави. Зірки блищать яскраво - до морозів, мало їх на небі - чекай негоди.

Вас також можуть зацікавити новини: