Спека в Європі цього літа була нещадною / фото REUTERS

Метеорологічне агентство ООН повідомляє, що Земля пережила найспекотніше літо у Північній півкулі, яке коли-небудь спостерігалося. Рекордно спекотним виявився серпень, який завершив сезон жорстоких і смертельних температур, пише Independent.

Як повідомляється, минулий місяць був не тільки найспекотнішим серпнем, коли-небудь зафіксованим вченими за допомогою сучасного обладнання, але і другим найспекотнішим місяцем після липня 2023 року.

Серпень був приблизно на 1,5 градуса теплішим за середній доіндустріальний період, що є порогом потепління, який світ намагається не переходити. На щастя, поріг у 1,5°С триває десятиліття, а не один місяць, тому вчені не вважають цей короткий період таким вже значущим.

Відео дня

Повідомляється, що Світовий океан, що займає понад 70% поверхні Землі, теж був найгарячішим за весь час спостережень. Температура становила майже 21°C.

"Почалася кліматична криза", - заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

За даними вчених, на даний момент 2023 рік є другим найспекотнішим роком за всю історію спостережень після 2016 року.

Університет штату Мен повідомляє, що денні температури вересня теж вище, ніж спостерігалися раніше.

Літо 2023 в Києві - аномальна спека й температурні рекорди

За даними Центральної геофізичної обсерваторія імені Бориса Срезневського, середня температура повітря цього літа в Києві склала +21,6 ºС. Це на 1,2 градуси вище кліматичної норми. 

Всього за літо спека встановила 13 температурних рекордів, один з них в червні, всі інші - у серпні.

Вас також можуть зацікавити новини: