Сьогодні у Німеччині відбулась зустріч Петра Порошенка и Ангели Меркель / фото УНІАН

Заступник глави Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв заявив, що тристороння зустріч лідерів України, Німеччини та Франції в німецькому місті Аахен на початку травня відбудеться на тлі інтенсивного діалогу з Москвою.

Про це він повідомив у журналістам, коментуючи переговори президента України Петра Порошенка з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель в Берліні.

Єлісєєв зауважив, що після завершення формування складу німецького уряду Україна розпочала більш активний діалог з ФРН, Францією та США для того, щоб «промотувати» ідею розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі.

Відео дня

Він зазначив, що Порошенко обговорив з Меркель та главою МЗС ФРН Гайко Маасом базові параметри майбутньої миротворчої місії.

Читайте такожМеркель запевняє, що відстоює перед Путіними газові інтереси України

«Німецька сторона рішуче налаштована на те, щоб цю ідею реалізувати, оскільки ця тема є складовою коаліційної угоди в Німеччині, тобто вона має політичну підтримку в Німеччині, і сьогодні дуже важливо, що сторони ще раз узгодили та скоординували позиції, які полягають у трьох ключових елементах: по-перше - це має бути багатофункціональна повноцінна миротворча операція ООН, по-друге – вона має охоплювати всю окуповану територію Донбасу, по-третє – вона має бути, в тому числі, розміщена на неконтрольованій ділянці кордону», - додав заступник глави Адміністрації президента.

За словами Єлісєєва, деталі формування майбутньої місії обговорюватимуться на рівні експертів із залученням спецпредставника Державного департаменту США з питань України Курта Волкера.

Також він відзначив важливість проведення тристороннього саміту за участі України, Німеччини та Франції, що відбудеться в німецькому місті Аахен на початку травня.

«Для нас дуже важливо, що це буде відбуватись на фоні інтенсивного діалогу лідерів Німеччини та Франції з Москвою, тому що всі знають, що Росія володіє правом вето в Раді безпеки ООН, і без Москви просунути це питання (введення на Донбас миротворців - УНІАН) буде дуже важко», - додав Єлісєєв.

Крім того, він зазначив, що позиція Німеччини полягає в тому, що «повна згода України – це ключова умова розміщення миротворчої операції на Донбасі».

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 10 квітня, Меркель під час спільної прес-конференції з Порошенко не виключила проведення тристоронньої зустрічі лідерів Німеччини, Франції та України в Аахені у травні.

Меркель зауважила, що у травні у місті Аахен відбудеться церемонія нагородження лауреатів міжнародної премії імені Карла Великого, однак російський президент Володимир Путін не буде присутнім на заході. Разом з тим церемонію відвідають президенти Франції Еммануель Макрон та України Петро Порошенко. Також Меркель підтвердила свою участь у заході.

За словами канцлера, вона обговорила з Порошенком можливість проведення тристоронньої зустрічі лідерів ФРН, Франції та України.