Сергій Лавров / REUTERS

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров 11 червня в Берліні на зустрічі глав МЗС країн «нормандського формату» вимагатиме відведення військ і озброєнь біля Станиці Луганської та імплементації «формули Штайнмаєра».

Про це сказано коментарі Департаменту інформації і друку МЗС Росії.

Відзначається, що центральною темою дискусій стане хід реалізації «Комплексу заходів з виконання Мінських угод» від 12 лютого 2015 року, а також домовленостей, досягнутих у ході зустрічей на вищому рівні в «нормандському форматі» - в Парижі 2 жовтня 2015 року і Берліні 19 жовтня 2016 р. Учасники детально обговорять ситуацію в зоні конфлікту, стан справ з виконанням сторонами - Києвом, Донецьком і Луганськом - їхніх зобов'язань у військовій, політичній, економіко-соціальній і гуманітарній сферах.

Відео дня

При цьому в МЗС РФ звинуватили Україну в невиконанні Мінських угод і оприлюднили вимоги, які Лавров має намір висунути на переговорах у Берліні.

«Російська сторона має намір вимагати невідкладно відновити статус-кво, що склався в н.п. Золоте і Петровське після здійснення там у 2016 р. розведення сил і засобів сторін, і завершити цей процес у Станиці Луганській. Після відведення важкої техніки і озброєнь це стане важливим кроком у напрямку досягнення сталого режиму припинення вогню відповідно до положень Мінських угод», - наголошується в коментарі. (Російські окупаційні війська вже кілька разів зривали відведення військ біля Станиці Луганської - УНІАН).

У МЗС РФ додали, що окрему увагу буде приділено політичним аспектам врегулювання.

Читайте такожГолови МЗС "нормандської четвірки" вперше обговорять введення миротворців ООН на Донбас

«Йдеться, насамперед, про необхідність фіксації досягнутої ще на саміті в «нормандському форматі» в Парижі 2 жовтня 2015 р. і підтвердженої лідерами «нормандської четвірки» в Берліні 19 жовтня 2016 р. домовленості про порядок набуття чинності закону про особливий статус Донбасу, більш відомої як «формула Штайнмаєра»», - сказано в коментарі.

Крім того, в МЗС РФ зазначили, що «необхідні зрушення у вирішенні гуманітарних проблем, зокрема в тому, що стосується введення в дію закону про амністію, обміну заручниками і незаконно утримуваними особами, поліпшення гуманітарної ситуації на території Донбасу. Мають бути вжиті невідкладні заходи щодо забезпечення населення регіону безперебійним водо- та електропостачанням, соціальними виплатами (пенсії, допомоги, зарплати та ін.)».

Як повідомляв УНІАН, у понеділок, 11 червня, в Берліні відбудеться зустріч міністрів закордонних справ у «нормандському форматі».

10 квітня міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що зустріч глав зовнішньополітичних відомств у «нормандському форматі» відбудеться в тому разі, якщо з'явиться перспектива на досягнення успіху з питань врегулювання ситуації на Донбасі.

Раніше зустріч глав МЗС країн «нормандського формату» була запланована на 16 лютого на полях Мюнхенської конференції з безпеки, але вона не відбулася.