Бабченко звинуватив у замовленні його вбивства російського бізнесмена / фото УНІАН

Російський журналіст Аркадій Бабченко звинуватив у замовленні його вбивства російського бізнесмена Євгена Пригожина. 

Про це він написав у Facebook.

За його словами, російська влада планувала теракти і вбивства російських опозиціонерів 26 травня — в день проведення фіналу Ліги чемпіонів УЄФА в Києві. Як написав журналіст, того ж дня в Литві планувалося вбивство політичного біженця з Росії, який отримав притулок у Британії.

Відео дня

Бабченко стверджує, що замовником убивств російських опозиціонерів є Пригожин.

За словами журналіста, Пригожин замовив його вбивство після того, як він публікував пости з критикою бізнесмена у Facebook. 

«Тут важливий бекграунд. Вочевидь, Євген Пригожин дуже не любить, коли про нього починають писати в газетах. Юлія Латиніна зацікавилася його персоною, і отримала чотири напади — два рази її обливали фекаліями, вистеживши на шляху на роботу, один раз підпалювали машину, а коли ці попередження не спрацювали, намагалися вже вбити, обприскати будинок отрутою... До чого тут я? А дуже просто. Незадовго до замовлення на мене про Пригожина почав писати я», — написав Бабченко .

«Я думаю, що саме цими своїми постами я перемкнув увагу на себе і саме через тексти про приватну катівню Пригожина першою жертвою був обраний саме я. Два в одному. І виконання державного замовлення на дестабілізацію обстановки в Україні, і особиста помста», — додав він.

Нагадаємо, інформація про те, що Бабченка застрелили у власному помешканні в Києві, з'явилася ввечері 29 травня. Наступного дня СБУ і Генпрокуратура показали його живого і заявили, що це була спецоперація, яка дозволила виявити ймовірного організатора вбивства журналіста і отримати список людей, яким також може загрожувати небезпека.

Тоді ж силовики сказали, що затримали можливого організатора - виконавчого директора українсько-німецького СП "Шмайсер" Бориса Германа. Він стверджує, що дійсно "замовив" вбивство Бабченка колишньому учасникові бойових дій на Донбасі Олексієві Цимбалюку, проте це була лише імітація замовлення, а насправді він діяв під контролем іншої особи з однієї з українських спецслужб.

На суді Герман назвав ймовірного замовника з Росії - В'ячеслава Пивоварника, який народився і виріс в Україні, але якийсь час тому виїхав у Росію. Пивоварник, зі слів Германа, нібито працював в "особистому фонді" президента РФ Володимира Путіна. У Кремлі заперечують існування такого фонду. 30 серпня 2018 року Голосіївський районний суд Києва засудив Германа до 4,5 років позбавлення волі, після того як він пішов на угоду зі слідством.

Читайте такожРосія готувала масові теракти в Україні: Бабченко розкрив раніше засекречені дані про замах на нього

Російський бізнесмен Пригожин став мультимільйонером після того, як у 2001 році прислуговував Путіну у своєму ресторані і сподобався йому. Протягом 15 років після цього звичайний ресторатор пройшов шлях від організації статусних обідів до сервірування церемонії інавгурації президента РФ і багатомільярдних підрядів на харчування співробітників МНС, московських школярів і військових.

Компанії, пов'язані з Пригожиним, за п'ять років отримали в Росії державних підрядів на понад 200 млрд рублів (понад 3 млрд доларів).

У лютому США звинуватили 13 громадян РФ, зокрема і Пригожина, у втручанні у вибори президента США.

Також Пригожин пов'язаний з діяльністю т.зв. "Приватної військової компанії Вагнера".