Ілюстрація REUTERS

Президент України Петро Порошенко заявляє, що не вдається звільнити українських заручників через небажання президента РФ Володимира Путіна.

Читайте такожРосія відмовилася від пропозиції України здійснити обмін заручників 27 грудня - Геращенко

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави повідомив під час прес-конференції в Києві.

Відео дня

"Перешкоджання, що ми вже рік не можемо звільнити жодного з українських заручників, політв'язнів... полягає не в тому, що президент РФ спілкується або не спілкується з Порошенком, а полягає в тому, що він не бажає їх звільняти", - сказав Порошенко.

Президент також нагадав, що після акту агресії РФ у Керченській протоці він намагався зв'язатися з Путіним.

"Він відмовився від спілкування не тому що, як він пояснює, це пов'язано з виборчим процесом в Україні, він відмовився, оскільки йому нічого сказати", - зазначив Порошенко.

Голова держави нагадав, що лідер організації "Український вибір" Віктор Медведчук на переговорах Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі фактично представляв Путіна.

"Давайте говорити, ми всі розуміємо: де-факто Медведчук на цих переговорах є представником Путіна", - сказав Порошенко.

При цьому, за словами президента, наскільки йому відомо, Медведчук з весни цього року не бере участі в засіданнях Тристоронньої групи в Мінську.

Як повідомляв УНІАН, 27 грудня 2017 року на Донбасі відбувся обмін заручників. Україна віддала 233 засуджених, які були затримані у зв'язку з війною на сході і відбували покарання в українських в'язницях, в обмін на 73 українських заручника. Серед звільнених українських заручників - 32 військових і 41 цивільний.