Дмитро Пєсков / REUTERS

У Кремлі у зв'язку зі створенням єдиної помісної Православної церкви України заявили про «розкольницьку діяльність перемішану з політикою».

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

«Ставлення нашої російської православної церкви дуже добре відоме. Ви знаєте, що йдеться про міжцерковні відносини, у даному разі ми не вважаємо, що маємо право втручатися в ці процеси, хоча ми бачимо в Україні розкольницьку діяльність ретельно змішану з політикою, що звісно, за церковними канонами, навряд чи допустимо», - сказав Пєсков.

Відео дня

Зокрема, він зазначив, що президент України прямо брав участь у цьому процесі.

При цьому він поскаржився, що «розкольники церковних канонів не дотримуються», але «це міжцерковні справи і ми не можемо в них втручатися».

Читайте такожУПЦ Московського патріархату скликала позачергове засідання Синоду

На запитання, УНІАН чи обговорюватиметься ця тема на засіданні російського Радбезу, який планує сьогодні провести президент Росії, він сказав, що не знає, оскільки ця нарада без заздалегідь підготовленого порядку денного.

Як повідомляв УНІАН 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

12 жовтня Пєсков заявив, що Кремль захищатиме інтереси православних в Україні «політико-дипломатичним шляхом», але не має наміру втручатися в «міжцерковний діалог».

На питання російських журналістів про те, що нібито «радикальні угруповання» мають намір захоплювати храми УПЦ МП, і як на це реагуватиме Кремль, Пєсков відповів: «Якщо нинішні події ввійдуть в русло протиправних дій, то, звичайно, як Росія скрізь захищає інтереси російських і російськомовних, то так само, і про це неодноразово говорив Путін, Росія захищає інтереси православних. Це абсолютно обґрунтована і зрозуміла позиція».

На уточнююче запитання УНІАН, яким чином Кремль «захищатиме інтереси православних в Україні», він сказав: «Винятково політико-дипломатичними».